26 apr. 2020 | 10:31

Cernobîl, după 34 de ani: dezastrul nuclear a schimbat lumea, iar serialul ne-a forțat să nu-l uităm

ACTUALITATE
Cernobîl, după 34 de ani: dezastrul nuclear a schimbat lumea, iar serialul ne-a forțat să nu-l uităm

Pe 26 aprilie 1986, la ora locală 1.23, reactorul 4 de la centrala nucleara de la Cernobîl a explodat. Autoritățile URSS au încercat să ascundă totul și să transmită publicului că lucrurile sunt sub control. Nu era însă nimic sub control, pentru că așa ceva nu s-a mai întâmplat. Dezastrul nuclear de la Cernobîl a rămas în istorie drept cel mai mare de această natură.

În peste trei decenii, încă nu a fost stabilit un număr exact al deceselor provocate de accidentul nuclear de la Cernobîl. În momentul exploziei, doi oameni au murit. Alți 134 de oameni au murit în mai puțin de-o lună ca urmare a radiațiilor. Însă, în timp, din cauza diverselor tipuri de cancer produse de radiațiile de la Cernobîl, numărul deceselor premature e estimat la 4.000 în trei dintre cele mai afectate state sovietice. La nivelul Europei, decesele sunt estimate la 9.000 până la 16.000.

Nici România nu a scăpat de efectele catastrofei, măsurătorile efectuate la vremea respectivă înregistrând o creștere foarte mare a radiațiilor, chiar de 10.000 de ori mai mari decât valorile normale înregistrate.

Cernobîl și zona din jurul reactorului

În prezent, pe-o rază de circa 30 de kilometri în jurul centralei nucleare a fost stabilit un perimetru de siguranță. Inițial, a fost delimitată o zonă de doar 10 kilometri, în primele 36 de ore de la explozie. A fost apoi extinsă. Totodată, circa 49.000 de oameni din Pripîeat au fost evacuați. Când zona a fost extinsă la 30 de kilometri, alți 68.000 de oameni au fost evacuați.

Dezastrul nuclear de la Cernobîl a început, ironic, cu un test de siguranță. Pe 26 de aprilie 1986, inginerii de la centrala nucleară de la Cernobîl au oprit energia de la unele din sistemele de la reactorul 4. Planul era să tessteze ce se întâmplă în timpul unei pene de curent.

Inginerii nu știau că reactorul respectiv era deja instabil. Astfel, oprirea a făcut ca turbinele să încetinească și să transporte apa rece la reactor.

Pe măsură ce apa s-a transformat în abur, presiunea din interior a crescut. Când și-au dat seama ce se întâmplă, era deja prea târziu. O explozie a dat la o parte violent capacul reactorului. Aerul a pornit astfel un foc care a ars vreme de zece zile, creând un nor radioactiv de fum și praf deasupra Europei.

Conform procedurii, puterea reactorului trebuie să fie între 700 și 1.000 MW. În timpul testului de siguranță, inginerul Anatoli Diatlov a vrut să se facă testul la doar 200 MW, pentru a păstra apa de răcire care împiedică supraîncălzirea reactorului.

Reacția a fost atât de puternică, încât a distrus instantaneu capacul reactorului gros de 15 metri și greu de 500 de tone. Au fost aruncate în atmosferă 50 de tone de combustibil nuclear.

Măsuri de izolare a materialelor radioactive

În decembrie 1986 a fost construit un sarcofag peste centrala nucleară. A fost actualizat cu diverse îmbunătățiri de-a lungul timpului, dar specialiștii se așteaptă să curețe complet zona de materiale radioactive abia în 2065. Până atunci, un nou sarcofag a fost instalat în 2019.

Din 26 aprilie și până în prezent, cu tot felul de demersuri de-a ține sub control radiațiile, se estimează că dezastrul nuclear de la Cernobîl a costat aproximativ 68 de miliarde de dolari și au muncit 500.000 de oameni.

Serialul care a făcut dezastrul nuclear de la Cernobîl mai ușor de înțeles

În 2019, HBO a difuzat serialul Chernobyl, o serie limitată cu date reale împletite cu o narațiune inventată. Producția aceasta a făcut ca accidentul din URSS să fie cunoscut unui public mai mare ca niciodată și să fie ușor de înțeles și de cei care n-au prins momentul.

O mare parte din vină e atribuită guvernului comunist care conducea atunci URSS. Serialul se concentrează mult pe modul în care, prin propagandă și minciuni, comuniștii au încercat să ascundă dezastrul.

În această notă e bine să știi că deși serialul se încheie cu un proces, acesta n-a existat în realitate. E folosit doar ca un rezumat al evenimentelor și explicații despre cum a ajuns reactorul 4 să explodeze. A existat un alt proces care s-a desfășurat pe parcursul mai multor săptămâni.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele