02 apr. 2020 | 17:40

„Prima Casă” e istorie: de ce a renunțat Guvernul și ce presupune noul program „O familie, o casă”

ACTUALITATE

Guvernul a anunțat de multă vreme că vrea să renunțe la programul „Prima Casă”. A făcut-o, într-un final, și a venit cu un nou program denumit „O familie, o casă”.

Programul Prima Casă va fi transformat într-un program social, iar pentru cei care vor să-și cumpere o locuință există, acum, cu totul alte condiții. Noul program se numește  „O familie, o casă” și e destinat doar celor care au venituri mici.

Cu alte cuvinte, vor mai putea accesa credite doar persoanele cu venituri sub un anumit prag. Proiectul de lege a fost promulgat de președintele Klaus Iohannis joi, 2 aprilie.

„Prima Casă” a dispărut: ce presupune programul  „O familie, o casă”

Proiectul aparține fostului ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici și a fost trimis la promulgare luna trecută, după ce a primit votul final în Camera Deputaților. Noua formă schimbă condițiile pe care le știai de la programul Prima Casă. Sunt prevăzute subvenții mai mici și restricții mai mari pentru accesarea unui credit.

Astfel, veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului împreună cu soțul sau soția, după caz, nu pot depăși valoarea de 4.500 lei, însă pragul urcă la 7.000 de lei dacă familia are unul sau mai mulți copii.

Dobânda va fi subvenționată, cu 0,5 puncte procentuale în cazul familiilor cu un singur copil și cu 1 punct procentual în cazul celor cu doi sau mai mulți copii.  Băncile au avut, la momentul dezbaterilor, mai multe rezerve legate de această formă. Nu au fost de acord și chiar au depus mai multe amendamente, dar acestea nu au trecut.

În noul program, creditele accesate de populație prin intermediul programului „O familie, o casă” pot fi garantate de către stat până la 100%, exceptând dobânzile, comisioanele și spezele bancare, potrivit formei trimise la promulgare. Prin comparație, la Prima Casă, statul garanta maximum 50% din valoarea creditului.

Ce nu se știe, însă, la acest moment, e momentul în care programul poate fi accesat și nici în ce măsură poate susține statul așa ceva, având în vedere criza declanșată de pandemie de coronavirus. La programul Prima Casă s-a renunțat, între altele, din cauza faptului că nu era considera un program social și se adresa tuturor categoriilor de români care nu aveau o locuință.

Printre efectele nedorite ale acestui program s-a numărat și creșterea accelerată a prețului la locuințe.