01 apr. 2020 | 18:25

Ce trebuie să știi dacă te oprește Poliția în trafic în timpul stării de urgență

ACTUALITATE
Ce trebuie să știi dacă te oprește Poliția în trafic în timpul stării de urgență

Pe perioada stării de urgență, au fost organizate mai multe filtre de Poliție în trafic, în special pentru depistarea celor care se deplasau fără declarația pe proprie răspundere. Numai că au existat și incidente și acuzații de abuz de ambele părți.

E o perioadă dificilă și limitările persoanelor au fost drastic limitate. Pentru a verifica dacă oamenii ies din casă doar cu un motiv întemeiat, polițiștii au instituit mai multe filtre. Astfel, în multe zone, mașinile au fost trase pe dreapta și oamenii legii au cerut, în primul rând, declarația pe proprie răspundere.

Numai că au fost și incidente. Cel mai recent vine din județul Argeș, acolo unde un șofer a acuzat polițistul de abuz.

„Te scot cu forţa dacă nu-mi dai actele, îţi dau cu spray şi ieşi singur… îţi iau şi talonul pentru că aşa vreau eu”, ar fi spus poliţistul, potrivit presei locale. În acest context, a apărut un set de reguli.

Ce trebuie să știi dacă ești șofer și te oprește Poliția în trafic

Trebuie menționat că declarația pe proprie răspundere e obligatorie. Dar și polițiștii trebuie să respecte niște reguli. Potrivit Adevărul, regulamentul stipulează că în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, poliţiştii vor interacţiona cu şoferii fără atingerea documentelor de către cadrele de poliţie, cu excepţia cazurilor necesităţii efectuării de verificări suplimentare.

De asemenea, personalul abilitat să verifice documentele poate solicita şoferilor să le prezinte, arătându-le la geamul lateral al portierei sau parbriz, acesta având dreptul să le fotografieze. Pixul folosit pentru semnarea documentelor se dezinfectează sau se aruncă, scrie în regulament.

În cazul în care este necesară semnarea unui document, poliţiştii cer şoferului să folosească un pix propriu, iar în cazul în care acesta nu are asupra sa, i se va pune la dispoziţie un instrument de scris, care în prealabil, a fost dezinfectat, iar după utilizare va fi dezinfectat sau aruncat.

 „Ca o situaţie particulară, trebuie menţionat că aplicarea unor sancţiuni pentru încălcarea normelor de circulaţie pe drumurile publice este o situaţie care impune verificări suplimentare efectuate de poliţist, cu atât mai mult în situaţia unor măsuri complementare de reţinere a permisului de conducere în vederea suspendării dreptului de a conduce sau de retragere a certificatului de înmatriculare, incidentă în situaţii care privesc punerea în pericol a siguranţei circulaţiei”