02 apr. 2020 | 07:40

Cum arată și cum se folosește testul pentru coronavirus: care-i diferența dintre PCR și metoda rapidă

ACTUALITATE
Cum arată și cum se folosește testul pentru coronavirus: care-i diferența dintre PCR și metoda rapidă

În plină pandemie de coronavirus, Guvernul caută soluții să testeze cât mai multe persoane. Dar testele-s puține și nici metodele alese poate că nu-s dintre cele mai bune. Hai să vezi exact ce înseamnă un test de acest fel și cum se folosește.

Noul tip de virus a apărut prima dată în China, mai precis în regiunea Wuhan. Imediat după ce s-a descoperit că este unul extrem de periculos, cercetătorii chinezi au identifiat și gena acestui virus care poate duce la dezvoltarea Covid-19. Se numește SARS – CoV2.

Pe piața mondială sunt autorizate două mari tipuri de teste: unul care indică prezența virusului în organism și altul care identifică prezența anticorpilor.

Cum arată testul pentru coronavirus

Testul pentru coronavirus e unul relativ simplu la prima vedere. E vorba de un bețigaș similar celor pentru urechi, care se bagă în nas și apoi se introduce într-un tub care conține un lichid pentru conservarea mostrei. În Marea Britanie, spre exemplu, se derulează un studiu în care se pot înscrie voluntari care acceptă să fie testați.

De fapt, ei primesc kitul de testare acasă și-l trimit apoi medicilor. Asta a făcut și un jurnalist stabilit în Londra, care și-a împărtășit experiența pe Facebook, acolo unde a postat și poze cu testul primi acasă, prin poștă.

Ce-s testele PCR și care-s testele rapide

Jurnaliștii de la Financial Times publică o amplă analiză a testelor aprobate acum pe piață. Cum spuneam, ele se împart în două mare categorii: cele antigen, care detectează prezența sau absența în corp a noului coronavirus, care provoacă boala Covid-19, iar al doilea, un test de anticorpi, arată dacă cineva a fost infectat în trecut prin căutarea anticorpilor care s-au luptat cu virusul.

Guvernul României, spre exemplu, folosește testarea antigen, iar metoda e cunoscută sub numele de PCR, o practică standard aprobată de aproximativ trei decenii. Probele PCR pot proveni din mai multe părți: fie din nas, ca-n studiul derulat în UK, despre care-ți vorbeam mai sus, fie din gât. De asemenea, pentru pacienții internați deja, o probă din tractul respirator inferior poate da cele mai bune rezultate.

Testarea spune cu precizie de 100% dacă cineva are sau nu coronavirus, iar rezultatele, prelucrate în laborator, sunt gata în aproximativ patru ore.

teste coronavirus

De cealaltă parte – sunt testele rapide, pe care Gabriela Firea vrea să le folosească în București, adică testele care identifică anticorpii. Practic, se ia o mostră mică de sânge de la persoana suspectată, posibil chiar și din deget, și se analizează pentru a se vedea structura anticorpilor.

Dacă subiectul a fost infectat, atunci sângele va conține acești anticorpi, dezvoltați în trecut tocmai pentru a se lupta cu boala. Numai că se pare că metoda nu are succes 100%, chiar dacă rezultatele apar în câteva minute. Premierul Ludovic Orban explica chiar de ce Guvernul nu folosește această metodă.

(…) Epidemiologii au spus foarte clar diagnosticarea trebuie făcută pe PCR. Nu există teste rapide, ele există, dar au precizie care nu pot să ne confere siguranță că persoanele care sunt diagnosticate negativ sunt 100% negativ. Dacă noi dacă din 100 de persoane pe care le testăm, 20 sunt pozitiv, înseamnă că noi eliberăm purtători ai virusului și îl pot transmite mai departe”, spunea Ludovic Orban.