Cine beneficiază de decontarea de la stat a șomajului tehnic și cum intri în posesia banilor
Guvernul a promis că va deconta șomajul tehnic în cazul angajaților afectați de pandemia de coronavirus. Cererile se depun începând din data de 1 aprilie.
Guvernul a promis că va deconta șomajul tehnic pentru angajații care au de suferit de pe urma pandemiei de coronavirus. De asemenea, va acorda ajutoare financiare companiilor care, din anumite motive, au fost forțate să-și suspende activitatea.
Cererile pentru a accesa banii statului se depun începând din data de 1 aprilie, iar sprijinul financiar cuprinde doar perioada în care în România a fost declarată stare de urgență. Și nu-s singurele condiții.
Cine beneficiază de plata șomajului tehnic și care-s condițiile
Guvernul anunță că cererile și declarațiile pe propria răspundere necesare obținerii sprijinului oferit de Guvern, pe perioada stării de urgență, sub forma șomajului tehnic pot fi depuse începând de miercuri, 1 aprilie. Angajatorii sunt cei care trebuie să se ocupe de acest proces.
Astfel, aceștia trebuie să transmită online Agențiilor Județene de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM), fiecare în județul în care are sediul social, documentele necesare pentru obținerea fondurilor de la stat în vederea acoperirii salariilor/veniturilor angajaților lor care se află în șomaj tehnic. Adresele de mail sunt formate, de regulă, din numele județului@anofm.gov.ro.
De precizat că aceste fonduri pot fi solicitate pentru angajații cu contracte individuale de muncă înregistrate în REVISAL și care au fost suspendate conform Codului Muncii – Legea nr. 53/2003, în baza art. 52 lit. c) și doar pe perioada stării de urgență.
Ce documente sunt necesare
Angajatorii trebuie să depună următoarele documente:
- cerere;
- declaratie pe proprie răspundere;
- lista cu angajații care intră în șomaj tehnic.
Pe de altă parte, vestitele Certificate de Situație de Urgență nu mai sunt necesare pentru obținerea șomajului tehnic pentru salariații angajatorilor care își reduc sau își întrerup activitatea ca urmare a efectelor epidemiei de SARS-CoV-2, arată Ministerul Economiei. Guvernul promite că va face plata către angajatori în termen de maximum 15 zile, iar plata angajatorilor către salariații aflați în somaj tehnic se va efectua în 3 zile.
După cum a precizat Guvernul, angajatul în șomaj tehnic va primi 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut, și în perioada de șomaj tehnic îi vor fi achitate CAS, CASS și impozitele aferente. Asta înseamnă că aceste ajutoare sunt, de fapt, impozabile.
Cu alte cuvinte, din banii dați de stat – peste 40% se întorc… tot la stat.
Angajatorii sau angajații care doresc să obțină informații suplimentare cu privire la acordarea șomajului tehnic, pot apela: 021/4444-000, număr cu tarif normal.
Cine primește ajutor de stat
Cum spuneam, și firmele afectate de pandemie pot cere spijin financiar de la stat. Cererile se depun tot de miercuri, 1 aprilie 2020, și se pot transmite către Agențiile Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS).
Documentele necesare:
- PFA
- Întreprinderi individuale
- Întreprinderi de familie
- Profesii liberale
2. Sportivii, respectiv cei cu contracte de activitate sportivă, antrenorii, arbitrii etc.
3. Persoanele fizice cu drepturi de autor și drepturi conexe (ex. scriitori, compozitori, fotografi, artiști plastici)
Pot depune cerere doar cei care au fost nevoiți să-și întrerupă activitatea pe perioada stării de urgență din cauza măsurilor restrictive.
Documentele care trebuie depuse:
- Cerere;
- Declarație pe proprie răspundere;
- Alte acte ce pot ajuta în soluționarea solicitării (ex: extras de cont bancar).
Toate aceste documente se pot depune până pe 10 aprilie, așadar toți cei afectați au la dispoziție doar zece zile.