25 mart. 2020 | 13:15

Aplicația prin care românii pot fi consultați de medic de la distanță. Cum funcționează?

ACTUALITATE
Aplicația prin care românii pot fi consultați de medic de la distanță. Cum funcționează?
Chang Duong / Unsplash

În ultimul deceniu, pe măsură ce internetul a devenit mai rapid, s-a discutat și despre telemedicină. În aceste zile, platforma Doclandia anunță că o oferă gratuit pentru consultații medicale la distanță. Chiar și Ministerul Sănătății poate începe s-o folosească.

Prin Doclandia se poate monitoriza un număr nelimitat de pacienți, chiar și cei suspecți de infectare cu noul virus. Totodată, se poate interveni în cel mai scurt timp cu acțiunile necesare specifice. Astfel, se poate asigura infrastructura necesară pentru izolarea unui număr mare de pacienți și o monitorizare continuă a situației la nivel național. Compania pune soluția la dispoziția statului, dacă vrea.

Pot fi obținute și rapoarte în timp real atât pentru medici, cât si pentru pacienții români, oriunde s-ar afla aceștia. Astfel, autoritățile pot veni cu o soluție importantă în vederea stopării extinderii coronavirusului, monitorizându-i pe români, la domiciliu, fără niciun cost adițional de amenajare locații de carantină.

În ultima săptămână, peste 100 de medici și-au deschis cabinete online în spitalul virtual Doclandia. Alte câteva sute de medici generaliști sau specialiști sunt în stadiul de verificare a documentelor care atestă dreptul de a practica medicina și vor putea oferi consultanții online în curând.

Atât medicii, cât și pacienții, își pot deschide un cont gratuit în platformă. Pacienții vor plăti doar vizitele pe care le solicită la orice specializare, în funcție de patologie și simptome, însă medicii înregistrați pe platformă pot oferi consultații virtuale pro-bono pacienților, la alegerea lor.

Istoricul medical virtual, salvat în cont

Utilizatorii pot crea profiluri medicale pentru fiecare membru al familiei lor, istoricul medical fiind accesibil oricând de pe propriul smartphone. În plus, platforma oferă posibilitatea pacienților de a salva în contul personal vizitele video, astfel încât acestea să poată fi revăzute oricând este nevoie.

Tehnologia folosită de platformă respectă standardele HIPAA (The Health Insurance Portability and Accountability Act). Asta înseamnă standarde înalte de securitate, special destinate industriei medicale, față de alte platforme care permit comunicarea video, dar care nu sunt dedicate telemedicinei și care nu acoperă toate nevoile utilizatorilor, inclusiv securitatea informațiilor. Toate vizitele în platformă sunt securizate și encriptate. La acestea au acces doar pacientul și medicul.

În ceea ce privește procedura de înscriere, după verificarea autenticității profesiei în platformă, medicii nou înrolați trebuie doar să își selecteze orarul de lucru și tariful perceput pentru vizită. Platforma are capacitatea de a susține simultan peste 100.000 de sesiuni consult pacient-medic.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele