18 mart. 2020 | 11:36

De ce îți vine să mănânci tot ce prinzi cât stai acasă în perioada asta

ACTUALITATE
De ce îți vine să mănânci tot ce prinzi cât stai acasă în perioada asta
Stefan C. Asafti / Unsplash

De aproape o săptămână, o bună parte din România lucrează de acasă. Dacă ești în situația asta, probabil că ai câteva rezerve de mâncare și-ți vine să le devorezi deja. De ce? Mâncatul emoțional e cumva firesc. Ceea ce nu înseamnă că e sănătos pe termen lung.

Dacă îți faci griji că nu te vei opri din mâncat, cât stai acasă, poate te liniștește ideea asta: te vei opri, la un moment dat. Mâncatul când ești stresat e un răspuns firesc la penurie. Pixie Turner, nutriționist, susține că, uneori, pe termen scurt, avem nevoie să umplem golul emoțional cu mâncare și trebuie să fim cumva îngăduitori cu noi când se întâmplă asta, notează publicația Decât o revistă într-un newsletter recent.

Probabil că ți-a trecut prin minte și alt gând: să te abții, chiar dacă îți e foame, ca să nu rămâi fără provizii. N-ar fi indicat să faci asta. Foamea e mesajul corpului că are nevoie de mâncare sau confort emoțional. Dr. Laura Thomas, nutriționist și autoarea cărții „Just Eat It”, consideră că restricțiile (cântărirea mâncării, a noastră, numărarea caloriilor sau punctelor) nu fac decât să creeze tulburări de alimentație. Ajungi să îți pierzi încrederea în tine și în capacitatea ta de a te regla.

Nu în ultimul rând, ține cont și de ce-a zis medicul Evelyn Tribole, co-autoarea cărții Intuitive Eating. „E de înțeles dacă mâncarea este soluția noastră într-o perioadă atât de incertă. Ultimul lucru de care ai nevoie e să adaugi și rușine la stresul pe care îl trăiești. Rafturile goale din supermarket produc sentimente puternice – mai ales dacă ai o istorie personală de penurie alimentară, traumă, diete sau tulburări de alimentație (sau orice combinație între ele)”.

Mâncat și acumulare de provizii – germanii numesc asta „Hamsterkauf”

Cuvântul este alcătuit din termenul hamster, animalul de companie, și verbul kauf, care, în traducerea din germană, înseamnă a cumpăra.

Asemănarea celor care cumpără în neștire din magazine, lăsând rafturile goale, cu niște hamsteri are și o explicație. Animalul de companie este cunoscut pentru faptul că își păstrează cât de multă mâncare pot în fălci, pentru a o mânca mai târziu.

În mai multe state din lume, oamenii au început să își facă cumpărăturile pe modul hamster. La fel ca animalul de companie, pun în coș mai mult decât pot mânca, în caz că vor avea nevoie de alimente mai târziu.

Teama de coronavirus i-a făcut pe mulți români să urmeze fenomenul denumit hamsterkauf în Germania și să stocheze mai multă mâncare decât pot mânca, pentru a o consuma la nevoie, dacă vor sta în izolare mai mult timp.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele