17 mart. 2020 | 17:11

Americanii cumpără arme angro și asta poate fi o veste teribilă în situația actuală

ACTUALITATE
Americanii cumpără arme angro și asta poate fi o veste teribilă în situația actuală
Screenshot din filmul Zodiac

Statele Unite ale Americii au o politică extrem de flexibilă în ceea ce privește folosirea armelor. Iar în această situație de criză s-ar putea să fie cea mai proastă politică.

La nivel mondial, SUA au cea mai laxă politică pentru folosirea armelor de foc. În ciuda atacurilor armate soldate cu zeci sau sute de morți, nimic nu s-a schimbat. Sigur, au fost schimbați anumiți parametri, dar într-o situație de criză nu vor ajuta. În prezent, așa cum în România vezi rafturi goale la alimente, în SUA sunt rafturi goale la arme și muniții.

Alex Villanueva, șeriful comitatului Los Angeles, a deplâns faptul că mii de locuitori din această zonă au decis să cumpere arme în aceste momente. Și e ușor să înțelegi de ce fac asta. În plină pandemie se așteaptă la ce e mai rău, iar o armă le dă încredere.

„Aceste cumpărături frenetice de armament sunt o expresie a panicii, însă noi suntem disponibili şi vizibili în toate comunităţile. Nu avem nevoie de ajutorul nimănui. Suntem pregătiţi să apărăm populaţia, nu avem nevoie de ajutor. Toţi trebuie să dăm dovadă de responsabilitate pentru ca (armele) să nu ajungă pe mâinile oamenilor care nu ar trebui să le deţină.”
Alex Villanueva

Los Angeles Times, citat de Agerpres, a relatat că vânzările de arme au crescut şi în state precum Oklahoma. Cumpărătorii au avertizat că există temerea ca starea de urgenţă să provoace probleme de ordin social.

Cozi la arme, pentru că americanii încă mai cred în dreptate pe persoană fizică

La cel mai mare magazin de arme din lume, din zona metropolitană a statului american Atlanta, s-au format cozi în care oamenii stăteau pe câte şase sau opt rânduri. Cel puţin un magazin din statul Idaho a restricţionat vânzările, după ce rafturile aproape că s-au golit. Isteria cumpărăturilor este alimentată de consumatori care se tem că oamenii vor ajunge atât de disperaţi şi de imprevizibili din cauza crizei, încât simt nevoia să se asigure că au cum să se protejeze într-o astfel de eventualitate.

Problema e cu atât mai mare, cu cât unele achiziţii sunt făcute de persoane care îşi cumpără pentru prima dată o armă. Desigur, nu lipsesc deţinători de arme care îşi măresc colecţia şi îşi fac provizii de muniţii. Totodată, o altă explicaţie a vânzărilor în creştere o reprezintă îngrijorările conform cărora aleşii locali ar putea încerca să restricţioneze accesul la arme de foc. Un primar din statul Illinois a semnat recent un ordin executiv care să-i permită să interzică vânzarea de arme sau muniţii. Acelaşi lucru l-a făcut şi un alt edil din statul New Orleans.

Cifrele exacte nu vor fi valabile decât luna viitoare. Însă, de la începutul anului, solicitările pentru verificarea cazierelor judiciare în vederea achiziţionării de arme au crescut considerabil comparativ cu anul trecut.

Potrivit datelor furnizate de FBI, în ianuarie şi februarie au fost făcute peste 5,5 milioane de verificări de cazier judiciar. Totodată, în ani electorali, vânzările de arme tind să crească, şi acelaşi lucru s-a întâmplat şi în 2016. Iar acum vânzările de arme au crescut şi online. Site-ul ammo.com, care vinde muniţii pe internet, a înregistrat o creştere a vânzărilor în ultima perioadă. Potrivit companiei, între 23 februarie şi 4 martie, vânzările au crescut cu 68% faţă de situaţia înregistrată cu 11 zile înaintea datei de 23 februarie.

SUA au o problemă cu atacurile armate. Acum ar putea atinge un nivel record

Ca să înțelegi de ce America are o problemă cu armele e că, pe de o parte, controalele per persoană fizică nu sunt suficient de bune. Apoi, fiecare stat poate avea altă politică, iar cele din Sud, mai conservatoare, vor să țină de acest drept.

Așa a ajuns America să aibă cea mai mare rată a crimelor cu arme de foc. Din toată lumea și dintre toate țările civilizate. Statistic, America are mai multe arme decât oameni. Între 2012 și 2017 au fost peste 2.000 de atacuri armate. În medie, e un atac armat cu mai mult de patru victime în fiecare zi.

Surprinzător, dar statele care controlează mai bine vânzarea de arme au mai puține crime. La polul opus, cele care sunt mai flexibile au mai mult atacuri armate.

Poate cea mai stupidă trăsătură a legii armelor în SUA: regulile au fost stabilite în 1791, în vremuri ceva mai tulburi, și n-au fost schimbate radical de-atunci. Acum sunt cele două tabere: producătorii de arme susținuți de cetățeni conservatori care se agață de acest drept și victimele folosirii armelor și generații mai tinere care văd că nu ajută cu nimic să ai arme acasă.

Problema acum, în martie 2020, e că vorbim de-o pandemie și stare de urgență în numeroase orașe și țări din lume. SUA vor ajunge acolo. Cazurile sunt deja numărate cu miile și isteria s-ar putea să-i cuprindă, întâi, pe cei cu arme.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele