17 mart. 2020 | 17:20

Intel creează procesorul care poate detecta mirosuri, asemenea creierului

ACTUALITATE
Intel creează procesorul care poate detecta mirosuri, asemenea creierului
Intel

Intel a creat un procesor care poate acționa similar celulelor din creierul uman care contribuie la detectarea de mirosuri în realitate.

Intel dezvăluie unul dintre cele mai interesante procesoare ale sale. Loihi este procesorul său neuromorfic și este, de fapt, un nou tip de hardware care are ca sursă de inspirație creierul uman. Descoperirea vine de la o echipă compusă atât din cercetători Intel, cât și din cadrul Cornell University: aceștia au reușit să echipeze acest procesor cu algoritmi neurali care imită ce se întâmplă în creierul tău atunci când miroși ceva.

Simțul mirosului ar putea părea că funcționează destul de simplu, la prima vedere, însă procesul este ceva mai complex. În momentul în care un miros ajunge în celulele olfactive din interiorul nasului, acestea trimit semnale corespunzătoare neuronilor din creier cunoscuți sub numele de bulbi olfactivi. Ulterior, aceștia transmit în continuare semnalul către alte părți ale creierului nostru, fapt ce ne permite să simțim un anume miros. Procesorul Intel imită comportamentul acestor bulbi olfactivi.

Intel creează un procesor „cu simțul mirosului”

Pentru început, cercetătorii au proiectat un circuit electric, bazat pe circuitele neuronale care se activează atunci când creierul procesează un miros și au reușit să-l pună pe un procesor de siliciu. În continuare, experții au dezvoltat un algoritm care imită comportamentul semnalelor electrice care pulsează prin circuit.

Cercetătorii au luat în considerare 72 de senzori chimici, ca răspuns la zece substanțe gazoase. Răspunsurile senzorilor la fiecare miros au fost transmise către procesorul Loihi. Aici, circuitele din siliciu au imitat bulbii olfactivi din creier pentru a identifica mirosul. În urma testelor, acest procesor dezvoltat de Intel a reușit să identifice fiecare dintre cele zece mirosuri, printre care și acetonă, amoniac și metan.

Compania dă aici exemplul detectorului de gaz și fum pe care le ai instalate acasă. Acestea folosesc senzori pentru a identifica mirosuri, însă nu pot să distingă între acestea. Atunci când detectează molecule dăunătoare în aer, acestea încep să sune, însă nu sunt capabile să le clasifice în mod inteligent.  Aceasta ar putea fi doar una dintre aplicațiile pe care noul procesor neuromorfic le-ar putea avea în viața reală.

Acest procesor este încă un prototip aflat la început. Totuși, dacă dezvoltarea unei versiuni perfect funcționale se dovedește a fi posibilă, va putea fi utilizat într-o serie de domenii.