11 mart. 2020 | 09:55

Ultimatum pentru Digi | RCS-RDS, Vodafone și Orange: cât trebuie să plătească

ACTUALITATE
Ultimatum pentru Digi | RCS-RDS, Vodafone și Orange: cât trebuie să plătească

Digi | RCS-RDS, Vodafone și Orange sunt sub o oarecare presiune în această perioadă. Guvernul a transmis un ultimatum printr-o Hotărâre care-i vizează direct.

Guvernul are pe ordinea de zi de marți, 10 martie, un proiect de HG care-i vizează direct pe toți marii operatori telecom din România. Astfel, actul normativ e gândit pentru operatori precum Digi | RCS-RDS, Vodafone, Orange, dar și Telekom.

Sunt cele mai mari companii de telecomunicații din România și, pentru a-și desfășura activitatea, trebuie să plătească pentru anumite licențe. Potrivit HG aflate pe ordinea de zi, aceste companii trebuie să vină cu câteva zeci de milioane de euro.

Banii trebuie plătiți pentru exact pentru prelungirea unor drepturi de utilizare asupra unor licențe de comunicații.

Cât trebuie să plătească Digi | RCS-RDS, Vodafone și Orange

Practic, operatori precum Digi | RCS-RDS, Vodafone și Orange trebuie să plătească pentru licențele acordate pentru benzile de 2100 MHz, pe care le folosesc. Aceste licențe expiră în martie, în cazul Orange și Vodafone și în ianuarie 2022 – în cazul Telekom și Digi RCS RDS.

Orange și Vodafone, de exemplu, trebuie să plătească până la 20 martie.

Proiectul de act normativ arată că cei doi operatori (ale căror licențe expiră la 31 martie 2020) ar trebui să plătească împreună 60 de milioane de euro până la data de 20 martie 2020 pentru a putea folosi în continuare aceste frecvențe. De asemenea, Digi RCS RDS și Telekom România ar trebui să achite alte 50 de milioane de euro până la data de 30 noiembrie 2021.

Neplata acestor taxei de licență în termenele menționate va conduce la alocarea frecvențelor radio pe bază de procedură de selecție. Adică ar putea reveni altor operatori.

Taxele de licență pentru Orange, Vodafone, Telekom și RCS-RDS au fost supuse dezbaterii publice în decembrie 2019, tarifele rămân neschimbate, dar documentația necesară a ajuns abia acum în discuția Guvernului spre aprobare. În prezent, cei patru operatori folosesc frecvența după cum urmează: Orange, Vodafone și Telekom pentru furnizarea de rețele și servicii UMTS/3G, iar Digi pentru furnizarea de rețele și servicii UMTS/3G și LTE/4G.

Statul se mai pregătește de o licitație: cea pentru 5G, care însă ar mai putea dura ceva. Statul vrea să încaseze de acolo aproximativ 600 de milioane de euro.