03 mart. 2020 | 15:53

Proiectul care poate face ca prețul abonamentului tău Digi, Orange sau Vodafone să scadă

ACTUALITATE
Proiectul care poate face ca prețul abonamentului tău Digi, Orange sau Vodafone să scadă

Un proiect de lege te-ar putea ajuta să scoți mai puțini bani din buzunar atunci când închei contracte cu operatori precum Digi, Orange sau Vodafone.

Dacă deții un contract încheiat cu o companie de servicii sau utilități o să observi, probabil, că suma pe care o plătești e calculată în euro. Poate fi vorba de un abonament de telefonie mobilă la Orange, Digi sau Vodafone. Sau poate fi vorba de un abonament de cablu și internet.

Majoritatea operatorilor de la noi afișează prețuri în euro și încheie contracte tot în moneda unică europeană. E o practică des întâlnită și atunci când vine vorba de prețul unor produse precum telefoane mobile sau diverse accesorii.

Un parlamentar vrea să schimbe acest lucru și să pună capăt acestor practici. Așa că a venit cu un proiect de lege care te-ar putea ajuta să plătești mai puțin pentru aceste servicii.

Cum ai putea plăti mai puțin pentru abonamentul tău Digi, Orange sau Vodafone

Daniel Zamfir, parlamentar PSD, a depus un proiect de lege care prevede ca toate contractele încheiate pentru prestarea de servicii sau pentru furnizarea de utilități să fie exprimate numai în moneda națională. Cu alte cuvinte, operatori ca Digi, Vodafone sau Orange să nu mai vină cu oferte de tipul abonament la 5 euro.

Prețul să fie afișat doar în moneda națională. Există o condiție, însă. Trebuie ca și beneficiarul și compania care vinde serviciile să fie rezidenți din România. Astfel, serviciile de apă și canalizare, alimentarea cu energie sau gaze naturale, transportul public, dar și telefonia fixă sau mobilă, intemetul, televiziunea prin cablu sau digitală și altele asemănătoare ar urma să nu mai fie calculate și facturate decât în lei.

Ideea nu e una nouă. PSD a mai venit cu această propunere pe vremea când partidul era condus de Liviu Dragnea, închis între timp. Iată ce spunea fostul lider al PSD în mai anul trecut, în campania pentru europarlamentare.

„O să introducem o prevedere ca în România să se discute doar despre prețuri în lei. Nu mai vreau să auzim, inclusiv la contracte, prețul în euro, contravaloarea în lei este atât. Ca să întărim moneda națională, asta vom face în perioada următoare, pentru că toată treaba cu prețurile în euro este o păcăleală”, declara Liviu Dragnea.

Prețuri în lei, nu în euro

Trebuie menționat că ideea e, deocamdată, la stadiul de proiect. Va dura ceva până la trece (dacă va trece) de ambele Camere ale Parlamentului și apoi să ajungă pe mașsa președintelui Iohannis pentru promulgare.

Inițiatorii ar vrea ca leul să fie tratat ca atare, adică să primeze faptul că e vorba de moneda națională.

”Practic, euro este transformat, contrar Constițutiei, Statutului BNR și Regulamentului valutar, în moneda de facto a Romaniei, cu consecința pierderii în proporții însemnate a încrederii în moneda națională și a reducerii injuste, nemotivate economic, a puterii sale de cumpărare. În plus, consecința acestei cutume este transferul integral, de la vânzător sau furnizor la consumator, a riscului asociat cursului de schimb valutar și pierderii treptate a puterii de cumparăre a leului”, spune senatorul Daniel Zamfir

Între altele, proiectul său vine cu următoarele prevederi:

  • Contractele încheiate pentru prestarea de servicii sau pentru fumizarea de utilități pot fi exprimate numai în lei, dacă atât emitenții, cât și destinatarii sunt rezidenți în România
  • În sensul prezentei legi, sunt utilități alimentarea cu apă, canalizarea și epurarea apelor uzate, colectarea, canalizarea și evacuarea apelor pluviale, alimentarea cu energie termică în sistem centralizat, salubrizarea localităților, iluminatul public, alimentarea cu gaze naturale, transportul public local de călători, telefonia fixă sau mobilă, intemetul, televiziunea prin cablu sau digitală și orice altele asemenea.

Dacă, totuși, sunt prestatori de servicii care nu se vor supune acestei legi din anumite motive, prețul abonamentelor sau contractelor trebuie să fie calculat la cursul BNR din ziua respectivă.

”Cursul de referință a leului față de moneda străină de referință nu poate fi mai mare decât cursul BNR din data plății efective”, se mai arată în proiect.