Legea vaccinării | Ce trebuie să știe toți părinții și de ce au protestat antivacciniștii
Legea vaccinării a intrat în procedură parlamentară. Pași înainte s-au făcut, dar mișcarea antivaccin agită, din nou, spiritele.
Legea vaccinării e un proiect care părea uitat prin sertarele Parlamentului. A trecut de Senat, dar părea că, odată ajuns la Cameră, va rămâne blocat acolo. În an electoral, însă, cu două runde de alegeri, aleșii și-au adus aminte de acest proiect extrem de important și au decis să grăbească procedura parlamentară.
Numai că lucrurile nu-s atât de simple. Asta din cauza presiunii venite din partea adepților mișcării antivaccin, care au decis să protesteze la Parlament și să ceară în mod imperativ ca această lege să nu treacă. Pe hârtie, lucrurile arată cam așa: proiectul prevede amenzi pentru părinții care refuză să-și vaccineze copiii.
Numai că cei care nu susțin imunizare consideră că o astfel de prevedere ar încălca drepturile omului.
De ce e controversată legea vaccinării
Legea vaccinării a trecut, luni, de Comisia pentru Sănătate din Camera Deputaților. De acolo, va merge în plenul Camerei Deputaților, care e for decizional.
Proiectul îi obligă, practic, pe părinți să-și vaccineze copiii cu toate serurile prevăzute în schema națională. Schimbări mai pot apărea pe parcurs, dar direcția este clară Și nu e deloc pe placul mișcării antivaccin.
„Dacă până acum mergeam pe acest concept unanim, al obligativităţii informării, de astăzi putem vorbi şi despre o obligativitate a vaccinării. Dar nu vorbim despre un consimţământ prezumat, aşa cum el era trecut iniţial în proiectul de lege, acest punct a fost scos din lege, celelalte obligaţii rămânând incluse în lege, începând de la nivelul medicilor, la nivelul Ministerului Sănătăţii, Caselor de asigurări şi aşa mai departe. Consimţământul prezumat ar fi însemnat că de la naştere oricine ar fi considerat că îşi dă consimţământul pentru a fi vaccinat. Nu, acest consimţământ trebuie obţinut”, a explicat preşedintele Comisiei pentru sănătate din Camera Deputaţilor, Florin Buicu.
La cum arată forma actuală a legii vaccinării, părinții pot ajunge să plătească până la 10.000 de lei dacă refuză să-și vaccineze copiii. Cei care insistă că nu vor acest lucru, trebuie să vină cu un motiv întemeiat pentru care nu-s de acord cu imunizarea.
Ce vor cei care nu susțin vaccinarea obligatorie
În ziua în care se dădea votul în Comisia de Sănătate a Camerei Deputaților, mai multe persoane au protestat față de această inițiativă cunoscută sub numele de legea vaccinării.
„Eu nu mă voi vaccina, nici copilul nu vreau să mi-l vaccinez. Nu vreau să trebuiască să îmi iau copilul şi să fug cine ştie pe unde doar să nu îl supun la risc (…) Sunt foarte multe reacţii adverse, mi-am asumat o dată un vaccin, am avut reacţii adverse şi nu mai vreau“, a spus una dintre femeile care au participat la protest.
Cei care fac parte din mișcarea antivaccin pun presiune pentru ca legea vaccinării să nu fie adoptată. De aici și reticența anumitor parlamentari, care nu vor să piardă din electorat în an electoral, cu două runde de alegeri.
„Ne impun cu forţa şi niciun act medical nu poate fi impus cu forţa conform declaraţiilor internaţionale ale drepturilor omului“, a spus un alt protestatar.