De ce vrea Facebook să-și plătească utilizatorii doar ca să le „asculte” vocea
Facebook a fost implicată în multe scandaluri legate de modul în care gestionează datele utilizatorilor. Acum, vine cu o nouă idee. Vrea să-i plătească doar ca să le asculte vocea. Evident că nu timbrul vocii îl interesează Mark Zuckerberg.
Facebook a pornit un program în Statele Unite prin care vrea să-i plăteacă pe utilizatorii care îi trimit mai multe înregistrări cu vocea lor. La prima vedere, pare o ofertă tentantă. Te înregistrezi pentru câteva secunde, trimiți înregistrarea la Facebook și ești plătit pentru asta.
Nu sună atât de complicat.
Numai că există niște condiții și, mai mult, Facebook s-ar putea să urmărească altceva cu acest proiect. Programul derulat în SUA se numește Facebook Pronunciations.
Facebook, bani în schimbul înregistrărilor
Ca să înțelegi un pic mai bine contextul în care se derulează acest program, ar trebui să-ți aduci aminte că, anul trecut, Facebook s-a angajat că nu va mai asculta înregistrările audio ale utilizatorilor din mesaje. Susținea că face acest lucru pentru a-și îmbunătăți programul de recunoaștere vocală.
Acum, rețeaua lui Mark Zuckerberg le cere utilizatorilor să trimită ei înșiși înregistrări cu ei. Și urmează să fie plătiți pentru acest lucru. Potrivit The Verge, acest proiect e promovat prin ViewPoints Research, aplicația prin care Facebook îi plătea pe oamenii care participau la studii pe rețelele de socializare.
Numai că banii oferiți de Facebook sunt extrem de puțini. Practic, nu prea merită efortul. Pentru fiecare înregistrare, utilizatorii americani primesc 200 de puncte și abia când ajung la 1.000 de puncte primesc cinci dolari. Practic, primesc doar câte un dolar pentru fiecare înregistrare.
Programul li se adresează celor care au împlinit 18 ani și au mai mult de 75 de prieteni în listă. Cine vrea bani de la Facebook, trebuie să se înregistreze în program, să spună “Hey Portal” și apoi câteva fraze legate de numele unor anumiți prieteni din lista lor de contacte.
Anul trecut, mai multe companii printre care Google, Amazon și Apple au fost acuzate că ascultă înregistrările pentru a-și îmbunătăți algoritmii. Ulterior, confruntate cu acuzații, ele au abandonat proiectele. Acum, rețeaua lui Zuckerberg se folosește de plăți pentru a face acest lucru.