23 feb. 2020 | 10:05

Țara din Europa care s-a inspirat de la Bitcoin și care ar putea porni o „revoluție” monetară

ACTUALITATE
Țara din Europa care s-a inspirat de la Bitcoin și care ar putea porni o

Frenezia Bitcoin este încă mare, deși piața este extrem de volatilă. Chiar și așa, o țară europeană a început să ia în serios domeniul monedelor digitale.

Atunci când spui Bitcoin, te lovești imediat de părere pro și contra. Punctele de vedere sunt împărțite și mulți cred că, de fapt, în spatele acestei monede stă doar interesul și atât. Poate fi și motivul pentru care piața e extrem de volatilă. Prețul unui Bitcoin a oscilat mult în ultimii ani – s-a dus la 20.000 de dolari la un moment, dar doar pentru a se prăbuși apoi spre 3-4.000 de dolari.

Chiar și așa, însă, tehnologia blockchain, cea care stă în spatele monedelor virtuale, își poate demonstra aplicabilitatea.

Multe bănci centrale din lume analizează serios trecerea la monede digitale. Sistemul e, însă, total diferit de Bitcoin – pentru că acolo există o politică monetară în spate. Suedia ar putea crea o revoluție în acest sens. Banca Centrală a țării a început deja să testeze o monedă digitală – denumită e-krona.

Hai să vezi despre ce e vorba.

Țara care ar putea da startul monedelor digitale

Banca Centrală a Suediei testează reacțiile cu o monedă digitală. Dacă testele vor avea succes, atunci e-krona ar putea deveni prima monedă digitală emisă de o bancă centrală a lumii. Nordicii sunt, însă, extrem de avansați atunci când vine vorba de educație financiară și modul în care cetățenii se raportează la sistemul financiar.

E țara cu cea mai mică dependență de numerar, foarte puțini oameni mai folosesc cash și multe localuri acceptă doar plata cu cardul. O situație des întâlnită în mai toate țările nordice.

Din experiment fac parte 14 bănci, iar Riksbank – Banca Centrală a Suediei – insistă că nu a luat încă o decizie definitivă. Trebuie să vadă cum sunt primite aceste teste și dacă apar probleme la care nimeni nu s-a gândit.

Testul pilot se va derula până în luna februarie 2021 și va utiliza tehnologia blockchain, cea care stă și la baza minării Bitcoin, Ethereum și a altor monede virtuale.