15 feb. 2020 | 09:29

YouTube întoarce spatele Apple din cauza lăcomiei lui Tim Cook

ACTUALITATE
YouTube întoarce spatele Apple din cauza lăcomiei lui Tim Cook

YouTube părea să aibă un parteneriat bine sudat cu Apple pe partea de abonamente. Dar a decis să rupă această înțelegere și pare că a făcut-o pentru că n-a mai suportat lăcomia.

YouTube este o platformă pe care o utilizezi gratuit. Practic, poți intra oricând să-ți asculți piesele preferate sau pentru a vedea cele mai noi videoclipuri. De asemenea, ai acces gratuit și la conținutul urcat de vloggerii pe care poate-i urmărești.

Dar, de undeva, trebuie să reziste și compania. Așa că are și câteva servicii premium, pentru care trebuie să plătești. Unul dintre ele este YouTube TV, acolo unde sunt urcate diverse show-uri de televiziune sau se emit live programele acestora.

Pentru ca utilizatorii să poată fi abonați la acest serviciu, ei aveau ocazia să plătească și prin App Store de la Apple. Dar acest lucru nu va mai fi posibil.

YouTube nu mai vrea colaborare cu Apple

YouTube TV susține că nu le va mai permite abonaților săi să plătească subscripția prin intermediul aplicației Apple. Potrivit CNET, acest lucru nu va mai fi posibil din martie. Până atunci, toți cei care sunt abonați la serviciul YouTube TV trebuie să-și schimbe metoda de plată.

Altfel, dacă nu o fac, nu vor mai avea acces la cont, iar termenul limită exact este 13 martie. Până atunci, trebuie să-și aleagă o nouă formă de plată.

Într-o declarație publică pe acest subiect, YouTube n-a explicat de ce a luat această decizie. A precizat doar, în termeni vagi, că Apple va rămâne în continuare un partener important. Dar doar atât.

De fapt, mișcarea YouTube ar putea avea legătură cu comisioanele pe care le percepe, de fapt, Apple. Gigantul din Cupertino percepe o taxă de 30% din valoarea abonamentelor care sunt plătite prin intermediul App Store. Această taxă scade la 15% doar după primul an. Și, dacă YouTube se retrage din ecuație, nu mai trebuie să împartă veniturile rezultate din YouTube TV – un serviciu și așa neprofitabil – cu Apple.

Și, înaintea YouTube, au mai făcut-o și alții. Inclusiv Netflix. Compania de streaming video anunța că procesul se aplică în 33 de țări și că implică schimbare metodei de plată a abonamentului la serviciul de streaming.