La ce să te aștepți de la „colectiv”, documentarul despre incendiul din 2015
A fost lansat trailerul filmului-documentar „colectiv”, care readuce în memorie tragedia din 2015 din fostul club bucureștean.
Au trecut peste patru ani de la tregedia din clubul bucureștean Colectiv. În seara incendiului izbucnit pe 30 octombrie și în perioada următoare au murit, în total, 64 de persoane. A fost o tragedie care ți-a arătat, de fapt, fața reală a României.
O Românie în care autoritățile sunt incapabile să aibă grijă de tine și că poți muri indiferent dacă te tratezi în spitalele românești sau nu. Guvernul de la acea vreme susținea sus și tare că are toate condițiile pentru a-i trata pe răniții de la Colectiv.
Realitatea a fost alta.
Documentarul „colectiv”, în cinematografele din România
Documentarul „colectiv” a fost proiectat pe la mai multe festivaluri internaționale de film. E prezent chiar și la Sundance anul acesta.
Ajunge, între timp, și-n România și va fi proiectat în mai multe cinematografe din țară din 28 februarie.
„colectiv” e regizat de Alexander Nanau, în coproducție cu HBO Europe și Samsa Film, și spune povestea primului an de după incendiul din clubul Colectiv, izbucnit în 30 octombrie 2015. Apar acolo jurnaliști care vor să afle adevărul, autorități care se fac că-și fac treaba și îți vei aduce aminte, cu această ocazie, și despre dramele trăite de familiile victimelor.
După cum susțin producătorii, este un film despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public, despre curaj și responsabilitate individuală.
Documentarul a fost deja apreciat de presa internațională. Variety scrie că e un film despre „corupția de neimaginat din centrul sistemului medical”, iar Vox afirmă că totul e o „derulare lentă și înfricoșătoare a unui dezastru”.
În film apar, între alții, Narcis Hogea, tatăl lui Alex Hogea, una dintre victimele care şi-au pierdut viaţa în urma incendiului, Cătălin Tolontan, Mirela Neag şi Răzvan Luţac – jurnaliști ai publicației Gazeta Sporturilor la acea vreme, Camelia Roiu, medic la Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Capitală, Mariana Oprea (Tedy), unul dintre supravieţuitorii incendiului, şi Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătăţii.
Au fost 14 luni de filmare şi aproximativ un an și jumătate în care s-a lucrat la montaj.