31 ian. 2020 | 11:17

Dovezile care ar putea îngropa afacerile 5G ale Huawei în Europa

ACTUALITATE
Dovezile care ar putea îngropa afacerile 5G ale Huawei în Europa

Chinezii de la Huawei se află în mijlocul unui scandal internațional privind spionajul. Iar problemele sunt departe de a se fi încheiat.

Huawei tocmai ce a primit undă verde de la Guvernul britanic pentru a se ocupa de tehnologia 5G. Deși accesul este unul limitat, după cum am scris AICI, decizia poate fi considerată o sfidare la adresa americanilor, cei care au insistat că niciun stat membru UE n-ar trebui să colaboreze cu chinezii.

Numai că premierul Boris Johnson a considerat altfel. Acum, lucrurile nu-s pe deplin tranșate pe continent și, oricum, Marea Britanie e cu un picior în afara UE.

Germania, însă, nu a avut o atitudine fermă. Ba a dat semne că va refuza Huawei, ba a lăsat impresia că totuși ar colabora cu compania. Dar, acum, a intrat în posesia unor dovezi care le-ar putea pune mari probleme chinezilor.

Germania ar putea îngropa afacerile Huawei

Guvernul din Germania susține că are dovezi solide care ar demonstra că cel mai mare producător de echipamente telecom a spionat în favoarea Guvernului de la Beijing. Berlinul susține că Huawei a colaborat cu serviciile chineze de informații, potrivit jurnaliștilor de la publicația Handelsblatt.

„La sfârșitul lui 2018, Statele Unite ne-au trimis informații potrivit cărora Huawei a cooperat în mod dovedit cu autoritățile chineze în domeniul securității”, se arată într-un document secret intrat în posesia publicației. Odată cu noile dezvăluiri, discuția despre Huawei în Germania trece la alt nivel.

Chiar dacă părerile sunt împărțite în acest moment, ar fi de așteptat ca cei care contestă acceptarea Huawei la implementarea noii tehnologii 5G să se impună de această dată. Ar fi, totuși, de așteptat și o reacție oficială a Guvernului german, care n-a venit încă.

Decizia va fi una strict politică. În acest moment, Partidul Social-Democrat din Germania (SPD), care face parte din Guvern alături de Uniunea Creștin Democrată (CDU) și Uniunea Creștin Socială (CSU), reclamă excluderea specialistului chinez în echipamente de rețea.

De cealaltă parte, însă, conservatorii Angelei Merkel sunt împărțiți, în contextul în care operatorii germani – cu toții clienți ai Huawei – avertizează că interzicerea grupului chinez ar antrena întârzieri importante și ar costă miliarde de euro.

Comisia Europeană a așteptată să vină cu un document, care ar trebui să conțină indicații pentru toate țările membre. Drafturile de până acum arată că numele Huawei nu e menționat în mod explicit, dar, totuși, n-ar fi recomandată colaborarea cu chinezii.