Această inimă robotică va revoluționa transplantul de organe
Cercetătorii au reușit să creeze o inimă robotică, dispozitivul care va revoluționa felul în care se fac transplanturi de organe.
În lume există o adevărată criză a organelor. Asta înseamnă că nu sunt suficienți donatori pentru ca toț pacienții care au nevoie de transplanturi să poată fi salvați. O echipă de cercetători din Olanda ar putea rezolva această problemă, cel puțin în ceea ce privește transplanturile de inimă.
Cercetătorii din cadrul Amsterdam University Medical Centre (UMC) au dezvoltat o inimă robotică pe care medicii o pot implanta în corpul uman și care ar funcționa exact ca organul propriu-zis.
Inima robotică ar putea primi o finanțare de 30 de milioane de lire din partea British Heart Foundation (BHF). Aceasta organizează un concurs prin care dorește să premieze astfel de proiecte revoluționare, pentru a-i ajuta pe cercetători să le ducă la capăt. În prezent, inima robotică se află pe lista scurtă, alcătuită din patru candidați.
Cum funcționează o inimă robotică
Principalul cercetător din cadrul proiectului, profesorul Jolanda Kluin, spune că i-a venit inspirația după ce a văzut o stea de mare robotică, ale cărei brațe se puteau extinde și contracta precum mușchiul inimii. Aceasta spune că a văzut posibilă combinarea beneficiilor biologiei cu puterea roboticii pentru dezvoltarea unei inimi hibrid.
În esență, această inimă robotică are mușchi artificiali care imită extrem de precis mușchii inimii umane. Asta face organul robotic să bată exact ca o inimă reală. De asemenea, cercetătorii folosesc pentru crearea acesteia celule direct de la pacient, pentru a preveni reacții adverse, infecții sau cheaguri de sânge.
Inima ar fi alimentată printr-o jachetă care s-ar conecta cu o bobină de sub piele, transferând energia fără fir, precum un încărcător de telefon mobil.
Echipa de cercetători speră că, prin acest mijloca, va reuși să rezolve criza deficitului de organe cu care se confruntă planeta.