Veste bună pentru clienții Digi, Orange și nu numai: ce se întâmplă în roaming
Din iunie 2017 până acum, tarifele în roaming au scăzut constant. La noi face excepție Digi | RCS-RDS care are permisiunea de-a aplica tarife mai mari. Altfel, dacă ești client Orange, Vodafone sau Telekom ai sesizat deja că e mai ieftin să stai pe internet sau să vorbești când ești în roaming. Acum, tarifele scad iar.
De la 1 ianuarie 2020, ca urmare a scăderii tarifului reglementat la nivel de gros, a crescut pentru majoritatea planurilor tarifare volumul de date (MB/GB) care pot fi consumate în roaming în Spațiul Economic European fără aplicarea unor taxe suplimentare. De la aceeași dată, în cazul depășirii limitelor utilizării rezonabile a unor servicii în roaming în UE/SEE, au scăzut și suprataxele care pot fi aplicate consumului ulterior.
Dacă ești client Orange, Vodafone, Telekom sau Digi | RCS-RDS e bine să știi că suprataxa pentru date a scăzut cu aproximativ 22%, de la 4,5 la 3,5 euro/GB, fără TVA. Mai mult, suprataxa pentru apelurile primite a scăzut cu aproximativ 7%, de la 0,85 la 0,79 eurocenţi/minut, fără TVA.
Clienții Digi | RCS-RDS trebuie să știe că, pentru 2020, nivelul maxim al suprataxei pe care o poate percepe pentru apelurile primite în roaming în SEE a scăzut de la 0,85 la 0,79 eurocenţi/minut, fără TVA.
Schimbările pentru roaming de care trebuie să știe abonații Digi | RCS-RDS, Orange, Vodafone și Telekom
De la 1 ianuarie 2020, volumul de consum rezonabil a crescut cu aproximativ 22% faţă de cel aplicat în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2019. Asta înseamnă că în rețeaua în care ești – Vodafone, Orange, Telekom sau Digi | RCS-RDS – poți folosi mai mult din pachetul de internet sau voce. Apoi se aplică taxa menționată mai sus.
În cazul planurilor tarifare – cartele preplătite, abonamente, (extra)opțiuni – care includ trafic de date nelimitat, cât și al celor pentru care tariful calculat per GB este sub 3,5 euro, fără TVA, utilizatorii pot consuma o anumită cantitate de date în UE fără taxe suplimentare. Asta se calculează astfel: împarți prețul cu amănuntul pentru servicii mobile într-o perioadă de facturare, fără TVA, la 3,5 (euro) și înmulțești cu doi.
În cazul cartelelor preplătite fără resurse de date incluse (cu plata pe unitatea de consum, per MB/GB), utilizatorii pot consuma iniţial o cantitate de date în roaming în SEE care se calculează astfel: creditul rămas disponibil pe cartelă la intrarea în roaming în UE/SEE împărțit la 3,5 (euro). Apoi se aplică taxe suplimentare. Pe măsură ce utilizatorul plăteşte din creditul disponibil, volumul de consum rezonabil al datelor se diminuează.
ANCOM pune la dispoziție și un calculator ca să-ți fie mai ușor să știi cât ai de consumat. Îl ai aici.