Cercetătorii au descoperit o planetă pe care am putea trăi ca pe Pământ
Unul dintre idealurile astronomilor e să găsească, relativ aproape de Pământ, o planetă pe care oamenii ar putea locui. O descoperire recentă dă speranțe însemnate.
NASA, cu ajutorul satelitului Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS), a identificat o planetă potențial locuibilă pentru oameni. E aproximativ de dimensiunea Pământului și e la circa 100 de ani-lumină de sistemul nostru solar. Planeta a fost denumită TOI 700 d.
Aceasta este prima planetă potențial locuibilă descoperită în timpul misiunii TESS. Toate celelalte de până acum, despre care ai auzit în ultimii ani, au fost identificate cu ajutorul telescopului Kepler.
„TESS a fost conceput şi lansat special pentru a descoperi planete de dimensiunea Pământului pe orbitele unor stele apropiate. Planetele aflate pe orbitele stelelor din apropiere sunt mai uşor de observat cu telescoapele spaţiale şi cele terestre. Descoperirea lui TOI 700 d este foarte importantă pentru misiunea TESS.”
Paul Hertz, directorul Departamentului de Astrofizică al NASA
Planeta descoperită acum e într-un sistem solar în care steaua principală e una de dimensiuni mai mici, aproximativ 40% din cât e Soarele, și e de două ori mai rece.
Ce a mai descoperit TESS odată cu această planetă potențial locuibilă
TESS a identificat trei obiecte pe orbita stelei TOI 700 (acronimul de la „Tess Object of Interest”). Cea mai apropiată planetă de această stea este TOI 700 b – o planetă telurică, de dimensiuni apropiate Pământului, care îşi încheie mişcarea de revoluţie în doar 10 zile. Cea de-a doua planetă din acest sistem, TOI 700 c, este de 2,6 ori mai mare decât Pământul şi este o planetă gazoasă, un fel de „mini-Neptun” ce încheie o orbită completă în 16 zile.
TOI 700 d, cea de-a treia planetă, este cea care a atras imediat atenţia astronomilor.
De ce ar fi locuibilă de către oameni? Această planetă este de cu doar 20% mai mare decât Terra şi încheie o orbită în 37 de zile. Planeta primeşte aproximativ 86% din energia pe care Pământul o preia de la Soare şi se află în zona optimă, adică la distanță suficient de aproape și de departe de steaua sa ca apa să poată exista în formă lichidă.
Sigur, niciun specialist nu poate spune mai multe despre această planetă acum. Ar trebui determinată, în viitor, consistența solului și compoziția atmosferei. Până atunci, rămân speranțele.