30 dec. 2019 | 15:43

Guvernul s-a răzgândit: ce se întâmplă cu legea privind cartelele prepay

ACTUALITATE
Guvernul s-a răzgândit: ce se întâmplă cu legea privind cartelele prepay

Guvernul s-a răzgândit în cazul cartelelor prepay. Legea care condiționează vânzarea acestora de datele din buletin trebuia să intre în vigoare la 1 ianuarie 2020.

Legea privind cartelele prepay a fost schimbată prin vară. Se întâmpla după tragedia din Caracal, atunci când au fost descoperite mai multe hibe în sistemul unic de urgență, dar și în privința localizării apelurilor. Așa s-a ajuns la concluzia că toate cartelele prepay trebuie vândute doar după ce cumpărătorul prezintă un buletin.

De asemenea, operatorii sunt obligați și să ceară datele personale de la cei care au cumpărat cartele în trecut. Vânzarea cartelelor prepay doar în baza buletinului ar fi trebuit să se aplice de la 1 ianuarie 2020. Numai că Guvernul a amânat acest termen.

Cum cumperi cartele prepay în 2020

Guvernul a ajuns la concluzia că termenul de implementare e prea scurt. Așa că a decis să amâne intrarea în vigoare a legii pentru trei luni – adică până la 1 martie 2020.

„Ordonanța de urgență este în vigoare. Termenul de implementare este însă prea scurt și un alt motiv pentru care dorim extinderea acestui termen este și pentru o armonizare cât mai corectă cu operatorii astfel încât acest act normativ să fie implementat cu succes. Detaliile tehnice privind modul de implementare a acestei Ordonanțe care vizează colectarea datelor prepay rămân încă în discuție”, spunea deputatul PNL, Pavel Popescu, membru în Comisia IT din Camera Deputaților pentru Hotnews.

Ce prevede OUG

Obligația de a vinde cartele preplătite doar persoanelor care prezintă un act de identitate a venit după tragedia din Caracal. Legea spune că vor trebui colectate de la persoanele fizice informații precum prenumele, numele, codul numeric personal și, dacă sunt trecute în actul de identitate, adresa de domiciliu și adresa de reședință.

Și companiile trebuie să se conformeze:  pe lângă datele personale ale reprezentantului legal, trebuie să mai vină cu denumirea, sediul și codul unic de identificare sau codul de identificare fiscală.

Colectarea informațiilor se va face ori printr-un formular tipărit, ori printr-un formular electronic. În cazul din urmă, vânzătorii vor avea nevoie inclusiv de o copie a actului de identitate al cumpărătorului.

Operatorii aveau, potrivit legii inițiale, o perioadă de grație de opt luni – adică până la 31 august 2020 – în care tar fi trebuit să-i identifice pe cei care au deja astfel de cartele. Adică pe cei care le-au cumpărat înainte să devină obligatorie prezentarea buletinului.

Practic, până la 1 septembrie, oricine folosește o cartelă în România ar fi trebuit să prezinte datele personale. Cel mai probabil, și acest termen va fi prelungit cu trei luni.