Cum a arătat o rafală de explozii a 100.000 de stele, acum un miliard de ani
Calea Lactee e plină de mistere, iar oamenii de știință au descoperit un eveniment ciudat care a avut loc acum un miliard de ani.
Noi observații au arătat că, la un moment dat, o rafală spectaculoasă de explozii stelare a avut loc în galaxia noastră. În total, au avut loc 100.000 de supernove. Acestea sunt explozii stelare mai puternice decât o novă. Sunt extrem de luminoase și cauzează o explozie de radiații care, uneori, sunt mai strălucitoare decât o întreagă galaxie.
Descoperirea a făcut parte dintr-un nou studiu, care a găsit noi detalii despre modul în care s-au născut stelele care alcătuiesc galaxia noastră. Cercetătorii spun că aceasta a fost cea mai turbulentă activitate care a avut loc în Calea Lactee.
În centrul galaxiei noastre se află Sagittarius A*, o gaură neagră supermasivă. În această regiune, s-au format mai multe stele în ultimele zeci de milioane de ani. Pe baza densității stelare, cercetările anterioare au arătat că procesul de formare a stelelor a fost destul de continuu de-a lungul istoriei galaxiei, de peste 13,5 miliarde de ani.
De altfel, această descoperire schimbă concepțiile cercetătorlor despre formarea Căii Lactee. Astfel, și-au dat seama că, de fapt, stelele sale nu au fost formate într-un singur proces continuu, ci, în schimb, printr-un fulgerare luminoasă care a aprins galaxia.
Cum s-au format stelele în Calea Lactee
Acum, cercetătorii au folosit European Southern Observatory‘s Very Large Telescope (VLT) pentru noi observații, de o rezoluție mai înaltă. Astronomii numesc totul un studiu „fără precedent” al centrului galactic.
După analizarea datelori, oamenii de știință au ajuuns la concluzia că majoritatea stelelor din centrul alaxiei noastre, aproximativ 90%, s-au format în prima jumătate a istoriei galaxiei. Asta s-ar fi întâmplat în Calea Lactee cu între 8 și 13,5 miliarde de ani în urmă.
Totul până acum aproximativ un miliard de ani. Atunci, În mai puțin de 100 de milioane de ani, s-au născut stele cu o masă combinată de până la 42 de milioane de ori mai mare decât cea a Soarelui.