Hărțile care arată cum PSD s-a îngropat singur în ultimii 30 de ani
PSD a pierdut alegerile prezidențiale cu un scor dezastruos. Candidata partidului, Viorica Dăncilă, a fost prima femeie din România care a ajuns în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Și primul candidat PSD care a obținut un scor atât de rușinos.
Viorica Dăncilă a pierdut alegerile prezidențiale în fața lui Klaus Iohannis. Și nu a făcut-o nicidecum la limită, așa cum s-a întâmplat cu ceilalți candidați social-democrați în ultimii 30 de ani. În cifre rotunjite, după numărarea a 99% din voturi, BEC a anunțat că Viorica Dăncilă a luat 34% din voturi. Contracandidatul său, Klaus Iohannis, a fost votat de 66% dintre românii care s-au prezentat la urne.
Este al doilea cel mai mic scor înregistrat vreodată de un candidat la prezidențiale din 1989 încoace. Singurul care a mai reușit această „performanță” este Corneliu Vadim Tudor, care n-a reușit să ia mai mult de 33% în 2000, în fața lui Ion Iliescu.
Practic, după alegerile din 24 noiembrie, am rămas cu harta asta. O hartă care-ți arată că PSD a reușit să se impună în doar cinci județe din țară: Teleorman, Giurgiu, Olt, Mehedinți și Gorj.
Cum a performat PSD la prezidențiale în ultimii 30 de ani
Cei de la Code for România au întocmit un infografic cu voturile obținute de PSD în ultimii 30 de ani la prezidențiale. După cum știi, Ion Iliescu a fost singurul președinte pe care l-au dat social-democrații. După el, PSD n-a mai câștigat niciodată alegerile prezidențiale. Dar măcar cu Geoană, Năstase și Ponta au pierdut într-un mod mai demn. Diferențele erau mici.
Între Iohannis și Dăncilă, diferența a fost uriașă, de peste 30 de procente. Practic, în turul al doilea de la prezidențiale, Viorica Dăncilă a reușit să obțină doar 3.334.000 de voturi. Prin comparație, Iohannis a fost votat de 6.437.151, cu un important aport al diasporei, care a ieșit în număr extrem de mare la vot. Au votat, în total, peste 10 milioane de români, dar, chiar și așa, prezența este cea mai scăzută din istoria turului doi la prezidențiale.
Dar poate ești curios să vezi cum s-a îngropat singur PSD de-a lungul celor 30 de ani. Iată, mai jos, patru hărți care-ți arată cum, la începutul anilor de democrație, harta era roșie. Și, cu excepția anului 2000 (când românii au respins extremismul lui Vadim și au pus ștampila pe Iliescu), harta s-a colorat, la fiecare scrutin, în albastru.
Practic, acest „val albastru” a venit din Vest și a împins PSD spre județele din estul țării, în primă fază, și mai apoi spre izolare – în sudul țării.
Ce înseamnă eșecul Vioricăi Dăncilă pentru viitoarele alegeri
Anul 2020 va fi unul extrem de important pentru România, cu două runde de alegeri: locale și parlamentare. În acest moment, puterea e deținută de PNL, dar PSD încă are o arhitectură parlamentară solidă în Legislativ. Intrat în opoziție, PSD se poate activa mult mai bine. Se vorbește despre reformare, dar e greu de crezut că poate fi făcut acest lucru într-un termen atât de scurt.
Până atunci, însă, în interiorul PSD începe lupta pentru putere. Viorica Dăncilă a spus că nu-și dă demisia, dar e ca și îndepărtată de la șefia formațiunii. Mai mult ca sigur, baronii vor pune presiune pentru înlocuirea ei. Viitorul PSD depinde de cine va veni la conducerea partidului și pe ce linie vrea să meargă.
Ponta a fost îndepărtat după pierderea alegerilor. Dragnea a fost mazilit după eșecul de la europarlamentare (care s-a întâmplat să se suprapună și cu o condamnare). Și Dăncilă va avea aceeași soartă. Dacă nu strânge rândurile, PSD riscă să dispară de pe scena politică.
Și e un scenariu extrem de plauzibil. Victor Ponta, liderul Pro România, știe asta.