19 nov. 2019 | 16:58

Ce stat european va pune Google și Facebook să plătească o nouă taxă digitală

ACTUALITATE
Ce stat european va pune Google și Facebook să plătească o nouă taxă digitală

Google și Facebook folosesc datele utilizatorilor pentru a le afișa reclame, iar un stat european vrea ca acestea să plătească o nouă taxă din cauza asta.

Guvernul din Republica Cehă a aprobat luni, 18 noiembrie, o lege prin care giganții tech trebuie să plătească o taxă digitală de 7%. Taxa va fi impusă pe veniturile companiilor care oferă servicii utilizatorilor cehi. Se referă la veniturile obținute din publicitatea targetată, marketplace-uri digitale și vânzarea de date ale utilizatorilor.

S-ar aplica companiilor cu venituri globale de peste 750 de milioane de euro anual, cu o cifră de afaceri de  3,9 mlioane de euro pe piața cehă și un număr de utilizatori care depășește 200.000 de conturi. Legea nu va afecta platforme care nu se încadrează în aceste cifre. Printre companiile vizate de această nouă taxă se numără și giganți tech precum Google și Facebook.

Taxa nu a fost confirmată încă, mai trebuie să fie aprobată în Parlamentul Republicii Cehe.

Google și Facebook ar urma să plătească mai multe taxe în Republica Cehă

Totuși, Ministrul Finanțelor din statul ceh a anunțat că măsura va fi una temporară. Asta până când se va ajunge la un acord la nivel global. Acesta estimează că noua taxă ar aduce Republicii Cehe aproximativ 2,1 milioane de coroane anul viitor, dacă va intra în vigoare începând cu luna iunie. De asemenea, în anii care urmează, statul va încasa cam cinci miliarde de coroane, anual.

Uniunea Europeană a încercat o inițiativă similară în 2018, însă nu a reușit să ajungă la un acord la nivel de bloc. De altfel, Republica Cehă se bazează chiar pe ideile propuse în proiectul UE. Totuși, mai există câteva state în Uniunea Europeană care au impus taxe similare giganților tech, precum Google și Facebook, care operează pe teritoriul lor. Atât Italia, cât și Franța au început deja să implementeze propriile taxe digitale.