13 ian. 2010 | 19:03

Spune DA sistemului [Review]

TEHNOLOGIE
Spune DA sistemului [Review]

Sistem asamblat

 

Zilele acestea am reușit să punem mâna pe 5970, ultra-mega-galactica placă a celor de la ATI. La câtă ”cerneală” s-a consumat de la anunțarea oficială și pănă în prezent, probabil știți deja și cine a produs șuruburile de prindere și caracteristicile complete ale acestora, așa că ne-am gândit că ar fi mai interesant să construim un sistem care să găzduiască, cu tot confortul necesar, această ”divă”.

Având în vedere că 5970 va fi cea mai pretențioasă componentă, vă recomandăm să fiți foarte atenți la alegerea sursei de alimentare (PSU) și a carcasei.

Deși mulți trec cu vederea alegerea sursei la stabilirea configurației, noi considerăm că aceasta este cea mai importantă ”rotiță” dintr-un PC, iar ca să facem o analogie, gândiți-vă cum ar funcționa un bolid F1 alimentat cu gazolină… Puterea minimă pe care trebuie să o dezvolte sursa, pentru alimentarea plăcii video este de 650W (850W ATI CrossFireX). În ce privește conexiunile, ar fi ideal să alegeți o sursă modulară ATX 2.2, care să posede obligatoriu un conector PCI-E cu 6 pini și unul PCI-E cu 8 pini (ambele necesare pentru alimentarea unei singure plăci 5970).

 

Alimentare auxiliara 5970

 

Cu siguranță sursele ce îndeplinesc cerințele de mai sus, vor avea destui conectori pentru alimentarea celorlalte componente din sistem: HDD-uri, Unități Optice, Ventilatoare etc. (nu pune nimeni un 5970 pe un server).

Noi am alimentat sistemul cu o sursă Corsair CMPSU-750TX (750W) al cărei singur dezavantaj este faptul ca nu e modulară.

Primul aspect de care trebuie să țineți cont în alegerea carcasei este spațiul pe care îl revendică placa, ea având 31cm lungime. Veți avea nevoie fie de o carcasă middle-tower, a cărei structură de fixare a hdd-urilor să fie întreruptă în dreptul slot-ului PCI-E, ca aceea folosită de noi, sau de o carcasă full-tower. Pe lângă ventilația absolut necesară de care trebuie să beneficieze carcasele pentru asigurarea bunei funcționări a sistemelor contemporane, ar fi indicat să o izolați fonic pentru a ține ferecați decibelii generați de ventilatoare.


AMD Phenom II x4 965

La alegerea procesorului, ne-am gândit la fanii ATI/AMD, în consecință am ales unul pe măsură, AMD Phenom II X4 965. Acesta posedă patru nuclee, 6 MB L3 cache și rulează la frecvența de 3.4 GHz. Tehnologia ce stă la baza construcției acestui procesor este cea de 45 nm.

 

 

GA-790FXTA-UD5

Acum urcă pe podium adevărata surpriză din acest articol, placa de bază Gigabyte GA-790FXTA-UD5. Aceasta integrează chipsetul AMD 790FX (For Ultimate Gamers) și pe lângă toate caracteristicile unei componente premium, oferă suport pentru SATA3 și USB 3.


 

GA-790FXTA-UD5 Vedere Generala

Fixarea pe carcasă se face cu ajutorul a 9 șuruburi distribuite foarte bine pe suprafața plăcii (30,5cm x 24,4cm), la care veți avea acces facil și nu va fi nevoie să țineți degetele pe sub margini cănd montați ramii ori la conectarea IDE/Floppy/ATX. Placa are socket AM3 și oferă suport pentru procesoarele AMD Phenom II și Athlon II. Pe ea puteți pune până la 16 GB RAM DDR3, mai exact patru module a câte 4 GB fiecare, dacă este cazul. Frecvența la care vor lucra ramii este de 1066 MHz(AUTO). Dacă memoriile au specificate frecvențe mai mari, latențe mai mici, tensiune de alimentare mai mare de 1.5V (AUTO), va trebui să faceți setările necesare în BIOS (Award), placa suportând o plajă largă de latențe și tensiuni, iar frecvența poate ajunge până la 1866 MHz prin OC. Accesând BIOS-ul plăcii ne-am convins că Gigabyte a dorit să facă din această placă un deliciu petru overclock-eri, primul grup de opțiuni fiind dedicat acestora și însumând o suită impresionantă de setări cu ajutorul cărora se pot împinge la extrem scorurile din benchmark-uri.

Ce ne-a plăcut cel mai mult la această placă este butonul pentru resetarea BIOS-ului (Clear CMOS). Acest butonaș vă scapă de bătăi de cap și nervi, nu mai demontezi vreo placa ce stă deasupra pinilor și nici nu mai e nevoie să dai jumper-ul în urmărire generală când îți scapă printre degete. Pe lângă acesta, pe placă veți mai găsi comutatoare pentru reser și power, toate cu indicatoare iluminate.


Comutatoarele POWER RESET CLRCMOS


Cam atât vă putem spune deocamdată despre GA-790FXTA-UD5. Dacă v-am trezit interesul pentru această jucărie, vom reveni asupra ei într-un articol dedicat, în care să-i acordăm toată atenția pe care o merită.

Ramul folosit pe această configurație este un kit Corsair 2x2GB XMS3 DHX (1600MHz 9-9-9-24 1.8V) DDR3 bineînțeles.

 

Corsair RAM

 

Stocarea se poate face pe un HDD SATA3, al cărui preț este accesibil pentru cei care își permit un astfel de sistem și ar fi păcat să nu recurgă la această soluție, având în vedere că beneficiază de o rată de transfer dublă față de SATA2.

Unitățile optice încep să devină demodate, odată cu dezvoltarea serviciilor online și a noilor facilități pe care le oferă portul USB, totuși un DVD-RW este încă necesar și totodată suficient.

 

ATI Radeon 5970

 

Am lăsat pentru final prezentarea plăcii video, având în vedere că întregul sistem a fost construit în jurul ei.

Pentru a găzdui cele doua GPU-uri Cypress ale sale, placa măsoară 31cm lungime și are un consum pe măsură ~300W la solicitare maximă.

 

Dimensiune 5970

 

În cazul sistemului descris anterior, montarea plăcii nu a ridicat nicio problemă, așa că vom trece direct la prezentarea ei.

 

Technology

40nm

Transistors

4,3 billion (miliarde) GPU1+GPU2

Stream Processing Units

3200

Texture Units

160

Z/Stencil ROP Units

256

Color ROP Units

64

Memory interface

GDDR5

Bus Width

256 bit

PCI Express

2.0, 2.1

ATI CrossFireX™

DirectX® 11

Shader Model 5.0

DirectCompute 11

Programmable hardware tessellation unit

Accelerated multi-threading

HDR texture compression

Order-independent transparency

OpenGL

3.2

ATI Eyefinity

Engine clock speed

725 MHz

Processing power (single precision)

4.64 TeraFLOPS

Processing power (double precision)

928 GigaFLOPS

Polygon throughput

1.45 billion polygons/sec

Data fetch rate (32-bit)

464 billion fetches/sec

Texel fill rate (bilinear filtered)

116 Gigatexels/sec

Pixel fill rate

46.4 Gigapixels/sec

Anti-aliased pixel fill rate

185.6 Gigasamples/sec

Memory clock speed

1.0 GHz

Memory data rate

4.0 Gbps

Memory bandwidth

256.0 GB/sec

Maximum board power

294 Watts

Idle board power

51 Watts

 

Placa dispune de 2 GB GDDR5, câte 1 GB alocat ficărui procesor, după cum raportează și GPU-Z, care ”o vede” ca o combinație a două plăci.

Modelul cu care ne-am jucat a fost o mostră ATI, asamblată pentru teste și dispunea de trei tipuri de conexiuni DVI, HDMI, VGA și un singur ventilator care să-i asigure temperatura optimă. Sistemul de operare folosit, a fost Windows 7 64-bit cu driver-ul Catalyst 9.12.

În jocuri, după cum era de așteptat, sistemul s-a comportat excelent. A scos 56-87 FPS în Shift, o medie de 82 FPS în DIRT 2 demo și 91 FPS constant în COD MW2 multiplayer, respectiv o medie de 130 FPS în prima misiune din single player. Jocurile au fost rulate la detalii maxime și o rezoluție de 1440 x 900.

În Furmark 1440 x 900 și MSAA 0x a obținut 16812 puncte, iar cu 8x MSAA 5086 puncte.

 

 

Testul Stalker: COP l-a trecut fără probleme, firește, după cum demonstrează imaginile de mai jos.

 

 

Cel mai mult ne-a plăcut să ne jucăm cu Unigine Heaven. Datorită performanței sistemului, sporită de 5970, benchmark-ul a fost mult mai receptiv, răspunzând prompt comenzilor noastre. Astfel ne-a fost ușor să ne plimbăm prin lumea virtuală și să facem câteva capturi care exemplifică cel mai bine diferența tessellation ON/OFF.

 

 

Pentru a menține temperatura sub 76oC (valoare maximă la care a ajuns în timpul testării la stress), solitarul ventilator ajunge la turații destul de mari, producând un zgomot îndeajuns de puternic încât să deranjeze, în cazul în care nu folosiți căști audio.

 

Cam acesta e sistemul de ”mâine”, deoarece nu am găsit niciun joc care să scoată untul din el, depășind detașat cerințele actuale. Sinceri să fim nici nu ne dorim vreun joc, prost optimizat, care să ne facă să credem că pentru a sta în pas cu moda (grafică și efecte bombastice, poveste-feeling ioc), trebuie să băgăm mâna adânc în portofel, exemplul îl știți desigur.