România se teme de moneda digitală a Facebook: care e problema?
Facebook nu renunță la planul de a lansa propria monedă virtuală Libra în ciuda criticilor venite din toate părțile. Ideea lui Mark Zuckerberg naște dezbateri și la București. Iar economiștii cred că e extrem de periculoasă.
Facebook a dat tonul unor dezbateri aprinse după ce a anunțat că lucrează la propria monedă virtuală denumită Libra. Mark Zuckerberg are planuri mari în acest sens, dar lucrurile nu prea îi ies deocamdată.
Facebook și-ar dori ca moneda sa virtuală să fie lansată chiar anul viitor și să poti achiziționa cu Libra diverse produse sau servicii, dar și să transferi bani dincolo de granițe, fără comisioane, inclusiv prin intermediul aplicațiilor din curtea companiei americani: WhatsApp și Instagram. Dar organismele de reglementare sunt sceptice. Mark Zuckerberg are câțiva parteneri care au promis că vor ajuta cu bani. Deocamdată n-au făcut-o.
Planurile Facebook creează îngrijorare inclusiv la București. Economiștii români cred că e extrem de periculoasă.
Ce spun economiștii români despre criptomoneda Libra de la Facebook
Criptomoneda Libra este foarte periculoasă fiindcă ar fractura în mod aproape iremediabil sistemul monetar, crede președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu. Băncile centrale și-ar pierde din eficacitate, spune acesta.
Practic, moneda Facebook ar redesena sistemul financiar global pe care-l cunoaștem. Din acest punct de vedere, îngrijorările sunt reale.
„În ceea ce priveşte criptomonedele, opinia mea este că acestea sunt periculoase. Sunt active financiare foarte speculative, iar active precum Libra – fie ele sprijinindu-se pe un mănunchi de active considerate sigure sau monede – sunt foarte periculoase pentru că fac parte din logica celor care cred că este nevoie de pieţe paralele, de dispariţia băncilor centrale. Există o asemenea gândire. De aceea Libra este foarte periculoasă, fiindcă ar însemna, ea s-ar adresa la miliarde de utilizatori şi de fapt ar fractura în mod aproape iremediabil sistemul monetar şi băncile centrale şi-ar pierde din eficacitate”, a spus Daniel Dăianu.
Ceea ce vrea să spună economistul e că băncile centrale din întreaga lume au și așa dificultăți. Nu prea-și pot implementa politicile, iar situația e similară și-n România. Uită-te numai la scandalul dintre Mugur Isărescu și PSD de anul trecut. Guvernatorul Băncii Naționale ajunsese ținta lui Liviu Dragnea și a social-democraților.
Pe de altă parte, Banca Centrală Europeană (BCE) nu respinge ideea lansării unei monede digitale publice. Informația apare într-un document oficial UE. Franța și Germania au anunțat în septembrie că Libra reprezintă un risc pentru sectorul financiar, dar și-au exprimat în schimb sprijinul pentru o alternativă publică.
Un euro digital, cum ar veni.