30 oct. 2019 | 08:54

Facebook, forțată să cenzureze postările anti-poliție: cum a reacționat gigantul american

ACTUALITATE
Facebook, forțată să cenzureze postările anti-poliție: cum a reacționat gigantul american

Situația tensionată din Hong Kong și protestele de amploare din regiune încep să aibă repercusiuni la nivel global, după cum și-au dat seama oficialii Facebook.

Autoritățile din Hong Kong au început să pună din ce în ce mai multă presiune pe Facebook în ultimele săptămâni, în contextul în care, rețeaua socială este folosită de protestatarii din regiune. Foarte mulți oameni au criticat aspru acțiunea agresivă și disproporționată a polițiștilor din regiune în raport cu protestatarii. În mod evident, de cele mai multe ori, tonul folosit în postările pe Facebook pe acest subiect nu a fost cel mai pașnic.

În consecință, poliția din Hong Kong a sperat ca Facebook să șteargă postările ”nefondate sau defăimătoare” referitoare la organele de ordine din regiunea, conform South China Morning Post. Nu a durat mult până la sosirea unui răspuns oficial pe marginea acestui subiect.

Spre surprinderea chinezilor, oficialii rețelei sociale au refuzat să șteargă postările raportate de poliție, în ciuda primirii a două cereri formale în acest sens. A fost refuzată și o cerere adițională prin care au fost solicitate toate informațiile relevante pentru a investiga participanții la proteste.

Deși majoritatea companiilor americane cedează în fața presiunilor chinezești, de la Apple și Blizzard până la NBA, Facebook se află într-o poziție privilegiată, din cauza faptului că nu activează în China. Atâta timp cât Zuckerberg nu are nicio șansă să face vreodată bani de pe urma cetățenilor chinezi, pentru că nu există Facebook în China, poate să refuze orice doleanțele ale oficialilor din teritoriu.

Unul dintre mesajele legislatorului Alvin Yeung Ngok-kiu, aflat în opoziție, în Partidul Civic, reprezintă o astfel de postare, pe care poliția o vrea ștearsă. Yeung a declarat că nu a făcut decât să redea ceea ce presa a transmis, privind cazul studentului împușcat. Într-o altă postare, se susținea că un ofițer ar fi hărțuit o protestatară în timpul unei verificării unui autoturism în Tung Chung.

În prima scrisoare adresată celor de la Facebook, forțele de ordine au avut un mesaj clar. „Ca platformă de social media globală, Facebook are, în mod absolut, responsabilitatea de a se asigura că mesajele și conținuturile livrate de utilizatorii săi sunt corectele factual și de interes public.”, au declarat oficialii din Hong Kong. După câteva zile în care a fost evident că nu se va întâmpla nimic, chinezii au trecut la pasul următor. „Cerem insistent ca biroul Facebook din Hong Kong să înlăture asemenea conținuturi și să pună la dispoziție informațiile relevante pentru ca poliția să poată investiga”, scrie în scrisoarea de pe 24 octombrie. Din nou, nu s-a întâmplat nimic.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele