Studiul care-ți arată că mișcarea anti-vaccin din România n-ar trebui luată în seamă
S-a vorbit mult în România și în alte țări europene despre vaccinare, iar dezbaterile au fost aprinse. Există o puternică mișcare anti-vaccin care susține că imunizarea copiilor îi poate lăsa pe aceștia cu diverse boli grave. Mai toți experții din domeniu au spus că acest lucru este complet fals. Un nou studiu confirmă același lucru.
Trăim în secolul XXI, dar dezbateri pe tema vaccinării încă există. Sunt persoane care cred că vaccinurile provoacă boli grave și refuză să-și imunizeze copiii în ciuda apeleurilor venite de la experți.
Organizația Mondială a Sănătății arăta recent că multe țări europene, printre care și România, trebuie să ia măsuri urgente pentru a crește rata vaccinării în rândul populației. Ministerul Sănătății promitea, de asemenea, o Strategie Națională în acest sens.
Numai că mesajele trimise de cei care susțin campania anti-vaccin se răspândesc încă rapid pe internet. Un studiu de amploare realizat în Danemarca vine acum să arate faptul că adepții acestei mișcări nu trebuie luați în seamă.
Mișcarea anti-vaccin, desființată de studii medicale
Studiul a fost realizat în Danemarca pe un eșantion de 650.000 de persoane și arată, pe scurt, că nu există nicio legătură între vaccin și autism. Cu alte cuvinte, cei care se imunizează cu diverse seruri nu dezvoltă această afecțiune, așa cum susțin anti-vacciniștii.
Nu e un studiu care să spună ceva nou, e ceva pe care specialiștii insistă de ani de zile. De fapt, teoria potrivit căreia unele vaccinuri provoacă autism a fost lansată de Andrew Wakefield, care se recomanda doctor, dar pe care experții medicali îl consideră, de fapt, total nepregătit. Argumentele sale nu se bazează, în realitate, pe nimic, susțin medicii.
Autorii studiului arată acum că nu există nicio legătură între vaccinurile împotriva rubeolei sau rujeolei și autism. Au fost făcute teste în cazul a peste 650.000 de copii născuți între 1999 și 2010, care au primit toate vaccinurile necesare din schema prevăzută de medici.
În aceste condiții, se atrage din nou atenția asupra faptului că mișcarea anti-vaccin nu are argumentele necesare și că reprezentanții acesteia manipulează, intenționat sau nu.
De ce le e greu medicilor să convingă că vaccinurile sunt bune
A devenit tot mai complicat pentru cei care încearcă să susțină, cu argumente de ordin medical, că nu există nicio legătură între administrarea unui vaccin și autism. S-au făcut numeroase studii pe aceast subiect și rezultatul a fost mereu același. Dar sunt cercetări care au costuri ridicate. Și, sigur, ele trebuie făcute tocmai pentru a descuraja mișcarea anti-vaccin.
Dar, după atâția ani, concluzia că vaccinurile sunt sigure nu a câștigat încă în fața scepticilor. Mai ales că se fac unele legături care n-au corespondent în realitate, de fapt. Unul dintre medicii implicați în studiu spune că acei copii care prezintă riscul de a dezvolta autism sunt diagnosticați ulterior cu această afecțiune doar pentru că au beneficiat de un anumit vaccin.
„N-am găsit nicio dovadă care să susțină ipoteza potrivit căreia copiii care primesc vaccinul anti-rujeolă prezintă risc crescut de autism, nici înainte, nici după”, spune unul dintre co-autorii studiului.