23 oct. 2019 | 16:49

De ce Europa, la fel ca România, are specialiști IT, dar nu face nimic cu ei

ACTUALITATE
De ce Europa, la fel ca România, are specialiști IT, dar nu face nimic cu ei

Europa se poate mândri că are mai mulți programatori decât Statele Unite. E o veste bună, nu-i așa? Numai că, dacă te uiți la rezultate, bătrânul continent e „bătrân” și atunci când vine vorba de startup-uri și inovație. Există câteva explicații pentru această situație nedorită.

De la Revolut la Deliveroo și TransferWise, există câteva povești antreprenoriale de succes din Europa. Și-au atins statutul de unicorni, adică sunt evaluate la peste un miliard de dolari. Mai aproape de noi, ia ca exemplu UiPath, cu care România se mândrește pentru că fondatorul e român. Sediul principal e tot în Statele Unite.

Ca număr de developeri, Europa întrece Statele Unite. Așa că te întrebi, pe bună dreptate, de ce nu există și mai multe startup-uri de succes și pe bătrânul continent. Există inovație, dar nu e suficientă. Firma de consultanță McKinsey observă că Europa poate mai mult. Și vine și cu câteva explicații.

Europa, mai mulți programatori, dar mai puține startup-uri de succes decât SUA

Investițiile în tehnologia europeană se ridică la 23 de miliarde de dolari anul trecut. E un record al ultimilor ani, dar banii nu se duc neapărat pe direcțiile care pot aduce plus-valoare. Raportul McKinsey arată că nu se acordă atât de multă atenție unor zone care presupun inovație, adică tehnologii de nișă și digitalizare.

Companiile europene investesc mai mult în lucruri tangibile, cum ar fi mașinării industriale și clădiri. E cutuma potrivit căreia Europa trebuie să fie vârful de lance al industriei manufacturiere. O gândire de tip german care e adând înrădăcinată pe continet.

„Trebuie să înțelegem că activele intangibile, precum data și software, sunt investițiile reale care pot urca Europa pe valul inovației”, spune un analist McKinsey.

Programatorii europeni, mulți și fără voință

Există câteva direcții pe care Europa trebuie să se axeze. Și rebuie să o facă repede, pentru că americanii și chinezii au făcut pași mari deja. E vorba de tehnologii software, inteligență artificială, IoT, tehnologia blockchain, computere cuantice sau biologie sintetică. Sunt oportunități digitale prin care se poate crește și care aduc o productivitate mult mai mare.

Europa investește doar 1,7% din PIB-ul său pentru cercetare și dezvoltare în aceste zone. Mult mai puțin decât americanii. Investițiile private sunt, de asemenea, la 19% din totalul alocat pe glob. China are 24%, iar Statele Unite 28%. Din acest motiv pare că doar cele două țări se bat în arena viitorului digitalizat.

„Avem 5,7 milioane de dezvoltatori de software în Europa. Statele Unite au doar 4,4 milioane. Trebuie doar să venim cu o viziune ambițioasă”, spun analiștii McKinsey.

E adevărat că practica nu e unitară la nivel european. Există țările din est, care sunt mai sărace, și țările din vest, mult mai bogate. Dar există o Uniune Europeană. Și de acolo trebuie să se dea tonul. Practic, ar trebui programe gândite mai bine și creșteri ale finanțărilor pe zona de digitalizare.

Trebuie doar să existe voință. Altfel, ca europeni, vom rămâne la mâna chinezilor și a americanilor.