16 oct. 2019 | 07:00

Cum se formează dependența de nicotină și ce schimbări au loc în creierul tău

ȘTIINȚĂ
Cum se formează dependența de nicotină și ce schimbări au loc în creierul tău

Probabil ai auzit și tu mulți oameni care spun că vor să se lase de fumat și nu pot sau poate ești chiar unul dintre ei. Ei bine, specialiștii știu cum apare dependența de nicotină și cum ar putea fi tratată.

O echipa condusă de cercetători de la Universitatea Rockefeller a analizat creierul pentru a identifica noi potențiale obiective, care ar putea ajuta la stoparea dependenței. Astfel, specialiștii au descoperit niște celule din creier care sunt în mod special receptive la nicotină și care provoacă dependența acestei substanțe.

Mai exact, este vorba despre un mic grup de celule ale creierului în IPN, care își schimbă activitatea după ce a fost expus la nicotină. Și astfel, se formează senzația de dependență la nivelul creierului.

Cercetarea specialiștilor s-a axat, în special, pe două regiuni mici ale creierului situate în mezencefal: partea evolutivă a creierului la vertebrate și una dintre multele caracteristici ale creierului pe care le împărțim cu șoarecii.

Și se pare că aceste două zone interconectate, mediană și nucleul interpeduncular (IPN), sunt cunoscute ca fiind implicate în dependența de droguri și conțin receptorii pe care nicotina îi leagă de îndată ce intră în sânge și îi încrucișează în creier.

Ce efect are nicotina asupra creierului tău

Pentru a afla acest lucru, specialiștii au desfășurat un experiment pe șoarecii de laborator. Pe tot parcursul experimentului care a durat șase săptămâni, șoarecii au apă dulce cu nicotină. Astfel, cercetătorii au descoperit că expunerea la nicotină, de fapt, schimbă un grup de neuroni pe care ei l-au numit Amigo1. Aceste celule eliberează doi neurotransmițători diferiți care blochează semnalul de la habenula.

În mod normal, când creierul primește o nicotină, habenula trimite un semnal IPN care scade efectele plăcute ale medicamentului, limitând astfel consumul de nicotină. Dar unul dintre semnele distinctive ale dependenței de nicotină devine desensibilizată la droguri și trebuie să fumeze mai mult.

„Acesta este un indiciu foarte important dacă vrem să creăm medicamente care pot reduce dependența de nicotină prin schimbarea modului în care creierul nostru răspunde la acesta”, au declarat autorii studiului.