Tacticile neobișnuite prin care un alergător a reușit să alerge un marton în mai puțin de două ore
Eliud Kipchoge a bătut recordul de timp necesar pentru alergarea unui maraton, însă reușita nu i s-a datorat numai vitezei lui.
Kenyanul a reușit să depășească recordul la Viena, când a alergat cei 42 de kilometri din cadrul unui maraton într-o oră, 59 de minute și 40 de secunde. Totuși, pentru a putea face acest lucru, a avut câțiva asistenți și o serie de tehnolgii la dispoziție.
HISTORY! pic.twitter.com/qjLfofhL5s
— Eliud Kipchoge (@EliudKipchoge) October 12, 2019
Cum a reușit Eliud Kipchoge să alerge un maraton în sub două ore
În primul rând, Kipchoge a avut nevoie de alți 42 de atleți pentru a putea face față provocării. Astfel, organizatorii evenimentului au ajuns la concluzia că atletul kenyan ar putea fi ajutat de cinci alții care să alerge înaintea lui, în formă de V, pentru a reduce rezistența aerodinamică. De asemenea, în spatele lui au mai fost încă doi.
Și tehnologia a jucat un rol destul de important în recordul bătut de Eliud Kipchoge. Pe tot parcursul maratonului, în fața sa s-a deplasat o mașină care, printr-un sistem de lasere, arăta cu exactitate care este ritmul pe care trebuie să îl mențină. Mașina a fost una electrică, pentru ca atleții să nu fie deranjați de noxe.
Toate aceestea au fost utile pentru menținerea ritmului potrivit, care este extrem de important într-un maraton.
Cu toate acestea, reușita lui Eliud Kipchoge nu a fost recunoscută drept un record mondial de către Asociația Internațională a Federației de Atletism (IAAF), deoarece nu a fost în competiție deschisă. În plus, nici faptul că a fost ajutat de ceilalți atelți sau de laserele care să-i arate direcția nu sunt permise de IAAF, în competițiile oficiale.
Recordul pentru cel mai rapid maraton aparține tot lui, iar acesta este recunoscut oficial. În 2018, a reușit să alerge un maraton în două ore, un minut și 39 de secunde.