Spam prin SMS: de ce să nu crezi că ai câștigat un laptop și ai primit cea mai bună ofertă
În ultima perioadă, mai mulți români au primit un SMS legat de câștigarea unui premiu de la Altex. Nu a durat mult până când compania a confirmat că este vorba de o campanie falsă, realizată de niște escroci.
Cel mai recent SMS de tip spam primit de posesorii de mobile din România are următorul text: ”Felicitări! ALTEX v-a desemnat câştigătorul unui laptop LENOVO şi suma de 10.000€. Pentru informaţii apelaţi la acest nr. de telefon”. Totul este de fapt o tentativă de fraudă, iar confirmarea pe marginea acestui subiect a venit chiar de la Altex România.
Confom declarațiilor oficiale, textul cu pricina este campanie falsă, înșelătoare, derulată de escroci. Pentru că utilizează cartele pre-pay, nu pot fi identificați. În teorie, legislația actuală din România ar trebui să prevină comercializarea de cartele SIM fără buletin, dar probabil că va mai trece ceva timp până când vom vedea rezultate.
Cazurile de fraude sau tentativele de tip phising făcute prin intermediul mesajelor trimise pe telefoanele mobile s-au înmulţit semnificativ în ultimii ani. De fiecare dată, se utilizează cartele pre-pay care nu permit identificarea apelantului. Pentru a părea credibile, cei care au asemenea tentative de înşelare a consumatorilor folosesc mesaje în numele unor companii, instituţii cunoscute sau chiar în numele unor furnizori sau autorităţi de stat. ”Combinația” vine din faptul că un apel înapoi la un număr din SMS s-ar putea să te coste o avere pe factura la telefon, iar banii respectivi ajung în buzunarul celui care te-a fraudat.
„Facem un apel public către operatorii de telefonie mobilă de a se alătura în lupta împotriva înşelăciunii, escrocheriei şi phisingului prin intermediul cartelelor pre-pay care creează victime la nivelul societăţii. Apelăm la operatori pentru a nu mai vinde cartele pre-pay decât în punctele autorizate de colectare a datelor personale, în acelaşi regim cu abonamentele, contribuind astfel la eliminarea apelurilor şi campaniilor frauduloase. Conform celui mai recent raport al GSMA, condiţii similare pe piaţa telefoniei mobile, în ce priveşte dovada identităţii utilizatorilor se înregistrează în alte 16 ţări la nivel european, printre care Marea Britanie, Irlanda, Suedia, Finlanda, Danemarca, Islanda, Portugalia, Cehia”, afirmă Dan Ostahie, CEO Altex România.