12 sept. 2019 | 18:52

Sateliții NASA au descoperit o lumină verde care a dispărut rapid de pe cer

ACTUALITATE
Sateliții NASA au descoperit o lumină verde care a dispărut rapid de pe cer

Universul e plin de mistere, iar această lumină ciudată observată de sateliții NASA este un fenomen destul de dificil de explicat.

Descoperirea a fost făcută cu ajutorul telescopului NuSTAR, care monitoriza galaxia Fireworks. De nicăieri, acesta a observat apariția mai multor surse de raze X care emană o pete de lumină verzi și albastre.

Partea cea mai ciudată e că lumina apărut și a dispărut complet, totul într-un interval de câteva zile.

NASA Jet Propulsion Laboratory a postat și o fotografie în care poți vedea fenomenul ciudat.

Pata verde de lumină din partea inferioară este o rază X ultraluminoasă, cunoscută și după denumirea de ULX. Aceasta nu a fost vizibilă la prima observare cu ajutorul NuSTAR, ci a apărut zece zile mai târziu, la o a doua privire. NASA a folosit apoi un alt telescop, Chandra, însă de data aceasta, obiectul denumit ULX-4 dispăruse complet.

Experții explică de ce acest fenomen este unul foarte ciudat. Hannah Earnshaw, cercetător în cadrul Caltech și autoarea studiului, spune că perioada de zece zile este una extrem de scurtă pentru ca o lumină atât de puternică să poată apărea.  „De obicei cu NuSTAR observăm schimbări graduale de-a lungul timpului și nu observm des o sursă de mai multe ori într-o succesiune rapidă”, a declarat aceasta.

Care explicația luminii observată de NASA

Fenomenul nu este deloc unul obișnuit, astfel că și detalii despre acesta sunt greu de oferit.

Un studiu recent sugerează că lumina ar putea proveni de la o gaură neagră care înghite un alt obicet, cum ar fi o stea, de exemplu. Acest proces face ca materia să se încălzească drastic, iar temperatura poate crește și la milioane de grade. Astfel, ar putea explica și emanarea razelor X observate de NASA.

Cercetătorii mai au o altă explicație plauzibilă. Sursa ar putea fi o stea neutronică, un obiecct extrem de dens creat în urma exploziei unei stele care nu a fost suficient de mare pentru a crea o gaură neagră.