04 sept. 2019 | 16:14

10 funcții din Android 10 de care aveai nevoie chiar dacă nu știai

ACTUALITATE
10 funcții din Android 10 de care aveai nevoie chiar dacă nu știai

Android 10 a fost lansat, oficial și în sfârșit, de Google. Chiar dacă la nivel vizual nu sunt schimbări foarte mari, câteva funcționalități erau necesare. Așa că ai această listă cu 10 noutăți mai importante.

Android 10 e primul sistem de operare mobil dezvoltat de Google care nu mai are niciun nume de desert. Compania a decis că e mai simplu așa, chiar dacă era mai distractiv cu nume de prăjituri. Oricum ar fi, versiunea aceasta a fost lansată și telefoanele Pixel sunt primele care o primesc. Mai sunt pe listă câteva, cum ar fi modelele de la Nokia, dar pentru Samsung și Huawei mai ai de așteptat.

Până când ajunge la tine, ai câteva noutăți pe care să le aștepți. Android 10 e axat mai mult pe funcționalitate decât până acum și navigarea prin gesturi a devenit mai bună.

10 funcții din Android 10 de care ai putea profita

Smart reply. Chiar dacă nu-i cea mai potrivită opțiune pentru română, ce vrea Google cu această funcționalitate din Android 10 e să scurtezi timpul când răspunzi cu ceva ce-ar putea fi predefinit. Partea mai bună e că, dacă-i un link de YouTube sau Maps (și poate alte aplicații în viitor) poți deschide direct aplicația respectivă, fără să mai deschizi mesajul, apoi să accesezi link-ul și tot așa.

Modul întunecat. 2019 e anul în care atât Google, cu Android 10, cât și Apple, cu iOS 13, trec la dark mode. E bine să nu fie rău, iar pe telefoanele cu ecrane OLED o să fie un mic câștig la autonomie.

Navigare prin gesturi. De la versiunea precedentă, Google a copiat un pic de la Apple și-a introdus navigarea prin gesturi. Acum, în Android 10, e mai bună. E mai ușor să treci din aplicație în aplicație.

Live Caption. Pe scurt, opțiunea asta înseamnă că poți să ai subtitrare automată în videourile din telefon. E ceva cu care Google a experimentat pe YouTube. Nu merge excelent, în sensul că ratează unele cuvinte, dar e cel mai bun lucru pe care îl ai când nu poți asculta sunetul, dar vrei să știi ce se vorbește în acel video. Pe română, mai puțin.

Control mai mare pe localizare. Cu toate problemele de securitate, dar și cu toate aplicațiile vulnerabile care ajung în Play Store, în Android 10 Google încearcă să-ți ofere și mai mult control asupra aplicațiilor cărora le permiți accesul la localizare. Primești și notificare când o aplicație pe care n-o folosești vrea să-ți acceseze localizarea.

Activitatea pe internet. O să ai în meniul Settings opțiune pentru Web & App Activity și Ad Settings. Poți reduce astfel datele care sunt colectate despre tine. Sau poți spera.

Securitate mai mare și control mai bun pe telefoanele copiilor

Actualizări mai rapide. Cu Android 10, Google trece peste producătorii de telefoane și livrează actualizări de sistem direct. Astfel, chiar dacă n-ai, să zicem, cea mai nouă versiune a sistemului de operare, actualizările cruciale le vei avea. Opțiunea asta va fi mai importantă în timp, dacă ritmul cu care sunt actualizate telefoanele nu se îmbunătățește.

Control mai mare asupra notificărilor. În 2018, Google a introdus noțiunea de wellbeing. Acum e ceva mai bine aplicată și pe notificări, să nu fii deranjat constant. Le poți marca să fie silențioase, de exemplu.

Ții familia aproape. Cu Family Link din Android 10, dar și din versiunea precedentă, părinții pot avea un control mai mare asupra telefoanelor copiilor.

Focus mode. Legat de ce ziceam cu wellbeing, funcționalitatea asta devine mai bună cu o opțiune nouă: să fii deconectat, dar nu chiar. Astfel, în Android 10, poți seta ce aplicații îți pot trimite notificări sau nu când activezi Focus mode.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele