02 sept. 2019 | 07:52

80 de ani de la Al Doilea Război Mondial: cum au comemorat polonezii invazia nazistă

ACTUALITATE
80 de ani de la Al Doilea Război Mondial: cum au comemorat polonezii invazia nazistă

În urmă cu 80 de ani, în Polonia, a început invazia nazistă și, implicit, Al Doilea Război Mondial. Drama polonezilor a fost comemorată prin mai multe evenimente.

Pe 1 septembrie 1939, nemții au început invazia Poloniei și Al Doilea Război Mondial. Ieri, s-au împlinit 80 de ani de la acel eveniment dramatic care s-a reflectat în decesul a aproximativ șase milioane de de polonezi. Dintre aceștia, cel puțin trei milioane au fost evrei și și-au pierdut viața în lagăre de concentrare naziste, multe dintre ele pe teritoriul Polonie.

Mai multe evenimente au fost organizate în Polonia pentru comemorarea evenimentelor de acum 80 de ani. Președintele Germaniei a fost și el prezent la comemorări. Frank Walter Steinmeier le-a cerut iertare polonezilor pentru ”tirania nazistă”. Momentul exact în începerii războiului a fost amintit prin pornirea sirenelor pentru situații de urgență, iar momentul emoționant poate fi văzut în clipul de mai jos.

Al Doilea Război Mondial a început în orășelul polonez Weilun, de lângă granița cu Germania. Nu a durat mult până când a fost redus la pământ printr-o serie de bombe.

”Mă înclin în fața victimelor atacului de la Wielun. Mă înclin în fața victimelor poloneze ale tiraniei germane. Și cer iertare”, a declarat în germană și poloneză Steinmeier, în prezența omologului său polonez. ”Germanii au comis crime împotriva comunității în Polonia. Oricine pretinde că s-a terminat, că domnia terorii național-socialiștilor asupra Europei este un eveniment marginal în istoria germană să se judece singur”, a subliniat președintele Germaniei.

În acel context, președintele părea că a făcut referire la partidul de extremă-dreapta din Germania, condus de Alexander Gauland. Co-președintele grupării politice a afirmat de curând că anii celui de-al Treilea Reich au fost doar ”găinaț” într-un mileniu german glorios. ”Nu vom uita, vrem să ne amintim și ne vom aminti”, a spus Steinmeier. Ca referință, mișcările politice de extremă dreapta, națioanliste, au devenit din ce în ce mai populare în ultimii ani în mai multe țări europene, dovadă a faptului că nu am învățat foarte multe din drama celui de-al Doilea Război Mondial.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele