31 iul. 2019 | 14:46

Rusia, acuzată de un accident nuclear similar Cernobîl. Ce s-a întâmplat

ACTUALITATE
Rusia, acuzată de un accident nuclear similar Cernobîl. Ce s-a întâmplat
Screenshot din serialul Cernobîl / HBO

În 2017, a fost identificat un val de material radioactiv care a trecut peste Europa. Abia doi ani mai târziu a fost descoperită sursa: Rusia. Aproape ca la Cernobîl, rușii susțin că lucrurile nu stau chiar așa. În acest caz, România a fost luată în calcul ca sursă.

Valul radioactiv descoperit în 2017 are ca sursă o uzină de prelucrare a combustibilului nuclear din munţii Urali de sud din Rusia. Studiul care a dus la această concluzie a analizat 1.300 de puncte de date din toată lumea. Ce le-a atras atenția cercetătorilor a fost că, asupra Europei, a fost eliberată o cantitate de radiaţii de 100 de ori mai mare decât cele rezultate în urma dezastrului nuclear de la Fukushima. Acesta a fost în 2011.

Sursa ar fi fost uzina nucleară rusă din Mayak. Contaminarea nu a apăut în urma unui accident la un reactor, ci a unui incident în uzina de prelucrare nucleară.

Dezvăluirea despre Rusia a apărut după ce lumea a înțeles mai bine accidentul de la Cernobîl

Serialul Cernobîl, difuzat de HBO, a arătat mai bine ca niciodată cât de grav a fost accidentul nuclear de la Cernobîl, dar și cum regimul comunist a încercat să mascheze problemele. Atunci, ca acum, descoperirea a fost făcută de Europa.

În cazul acesta, alarma a fost dată în octombrie 2017 de către savanţii italieni. Aceștia au observat o creştere a activităţii elementului radioactiv ruteniu-106. Fenomenul a fost detectat în multe ţări europene, dar şi în Asia, Peninsula Arabică şi chiar în Caraibe. Identificarea acestui element le-a confirmat cercetătorilor că e vorba de prelucrarea deșeurilor nucleare și nu a unui nou accident nuclear.

România, posibilă sursă

Cercetarea care a confirmat sursa în Rusia a eliminat și România de pe lista vinovaților. Deasupra țării noastre a fost înregistrat un nivel ridicat de radiații, ceea ce i-a făcut, în primă fază, să creadă că ar putea fi o problemă de aici. Doar că intensitatea a fost atât de mare, încât alarmele au fost declanșate în același timp, de pe întregul teritoriu al țării, ceea ce ar fi fost imposibil dacă sursa era locală.

A fost exclusă, totodată, și ipoteza arderii în atmosferă a unui satelit cu energie nucleară. Organizațiile spațiale n-au raportat nicio pierdere.

Nu în ultimul rând, nu este pentru prima dată când unitatea din Makay ajunge în atenţia cercetătorilor şi a presei. În urmă cu 60 de ani, în 1957, uzina a înregistrat al doilea cel mai grav incident nuclear după cel de la Cernobîl. Atunci, un rezervor cu reziduuri de plutoniu a explodat şi a contaminat zona respectivă.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele