Ce ar trebui și ce nu ar trebui să faci pe caniculă. Cum să te răcorești
Pământul este din ce în ce mai fierbinte, iar zilele de vară pot deveni adevărate coșmaruri pentru mulți dintre noi. Ce ar trebui și ce nu ar trebui să faci pe caniculă.
Dintre cei mai calzi 18 ani înregistrați, 17 au fost după anul 2000, conform Agenției Europene de Mediu. Cea mai ridicată temperatură în România a fost de 44,5 grade Celsius. Ce poți să faci în acest condiții? Uite câteva sfaturi de care ai putea ține cont în zilele călduroase de vară, ca să te răcorești mai eficient.
Să bei lichide calde sau reci?
Pe timp de căldură este esențial să rămâi hidratat pentru a proteja rinichii și pentru a ajuta corpul să-și regleze temperatura. Totuși, ce fel de lichide ar trebui să bei? Calde sau reci? Ai fi tentat să crezi că apa rece te-ar răcori mai repede, însă lichidele calde sunt recomandate pentru că te fac să transpiri, iar atunci când transpiri temperatura corpului scade. Totuși, apa pe care o elimini trebuie neapărat recuperată.
Lichidele calde scad temperatura corpului mai repede, însă nu ar trebui să bei lichide precum cafea deoarece conține cofeina și aceasta te deshidratează.
Există și o excepție. Băuturile calde nu-ți scad temperatura corpului în mediile cu umiditate crescută sau dacă porți multe haine și transpirația nu se poate evapora.
Cât de util este un ventilator pe caniculă?
Spre deosebire de aparatul de aer condiționat, ventilatorul nu produce un aer mai rece, ci doar plimbă aerul existent din încăpăre. Te ajută? Studiile au rezultate mixte.
În general, ventilatoarele ar putea să te răcorească dacă temperatura din cameră este până în 35 de grade celsius. Tot ce este peste 37 C nu te va ajuta deoarece un aer atât de cald ce trece peste corp poate înrăutății situația și chiar să agraveze deshidratarea. Din nou, dacă este umiditate mare în aer, un ventilator nu te va ajuta prea mult deoarece transpirația nu se va evapora prea repede.
Să stai cu ferestrele deschise sau închise?
Instictul ne spune să deschidem o ferereastră, atunci când în încăpere este o căldură prea mare. Totuși, poate nu ar fi bine să faci asta în timpul zilei deoarece va intra aer cald de afară. Chiar dacă vei simți o briză de aer, aceasta va fi una de aer cald, ceea ce nu te va răcori.
Noaptea este indicat să ții ferestrele deschise deoarece temperatura de afară scade și astfel poate intra aer rece în încăpere.
E bine să bei bere pe caniculă?
În mod normal nu este recomandat să bei bere atunci când este cald afară, chiar dacă ai vrea o halbă rece ca gheața, deoarece consumul de bere te trimite repede la toaletă, deci pierzi mai mult lichid decât câștigi. Chiar și așa, berea poate fi la fel de hidratantă ca și apa, potrivit unui studiu spaniol. Cercetătorii au vrut să vadă cât de hidratantă este berea și au pus 40 de bărbați să alerge pe benzi de alergat, apoi le-au dat să bea bere și apă. Nivelul de hidratare produs de cele două lichide a fost similar.
În concluzie, e în regulă să bei una-două beri, dar nu mai mult.