Facebook își lansează propria valută. Ce vei putea face cu criptomoneda
Facebook confirmă oficial că va lansa o monedă virtuală proprie numită Libra, iar giganți ca Mastercard sau Visa sprijină rețeaua socială.
Am scris în mai multe rânduri faptul că Facebook vrea să lanseze o monedă virtuală (criptomonedă) cândva în 2020, iar acum David Marcus, fostul oficial al PayPal, anunță că rețeaua socială anunță blockchainul Libra și moneda virtuală cu același nume, dar și un nou limbaj de programare numit Move, un portofel electronic și o asociație non-profit Libra Association.
Moneda nu este concepută să fie un bun speculativ, precum bitcoin, ci este o formă de bani digitali susținută de active. În viitor ai putea folosi Libra pentru servicii online și offline. Dacă ești interesat să afli mai multe despre cum această criptomonedă funcționează atunci poți să citești white paperul proiectului aici.
Pentru început, oficialii Facebook văd utilizatorii folosind Libra pentru a trimite bani peste granițe, dintr-o țară în alta, mai ales către persoane din țări aflate în curs de dezvoltare unde nu există un sistem bancar bine pus la punct.
Facebook promite ca aceste transferuri să aibă 0% comision. Vei putea folosi monedele Libra în tot felul de wallet-uri sau în portofelul electronic, Calibra, ce va fi integrat și în WhatsApp și Messenger.
Care este scopul criptomonedei Libra?
Într-un final, obiectivul este acela de a crea prima criptomonedă populară, o formă globală de plată, ce este la fel de stabilă ca dolarul și această monedă ar putea fi folosită pentru a cumpăra aproape orice, dar și să susțină mai multe tipuri de produse financiare precum împrumutirile. Am detaliat în alt articol modul în care Facebook ar putea face și mai mulți bani, odată cu lansarea monedei, chiar dacă acele comisioane la transferuri sunt de 0%.
Facebook se află în spatele monedei, dar rețeaua socială nu va deține un control total asupra criptomonedei, ci va avea drept de vot, alături de ceilalți membrii fondatori ai Asociației Libra. Până acum, în Asociația Libra, s-au adunat 28 de companii printre care Visa, Mastercard, Uber, Spotify, Vodafone sau PayPal.
Foarte puțină lume are încredere în Facebook, după ce compania a fost învăluită de scandaluri, însă mulți oameni au nevoie de Facebook, Messenger și WhatsApp.
Da, poate nu ai încredere ca rețeaua socială să aibă grijă de banii tăi, însă nu doar Zuckerberg controlează Libra și ar fi greu să facă „mânării”, fără ca ceilalți membrii fondatori să nu observe.
Așa cum în prezent ai încredere în Visa sau Mastercard, așa vor avea încredere și viitoarele generații în Libra lui Facebook.