11 iun. 2019 | 10:41

Metoda japoneză care te ajută să economisești bani în fiecare lună

ACTUALITATE
Metoda japoneză care te ajută să economisești bani în fiecare lună

Să economisești bani nu este ușor. Pentru o viață financiară sănătoasă, totuși, este nevoie să-ți dezvolți obiceiul de a pune bani deoparte. Cum să faci?

Ți-am mai zis și în alte dăți cum să economisești bani, dar dacă aceea metodă nu a funcționat atunci poate încerci metoda japoneză.

Kakeibo a fost inventat de Hani Motoko, prima femeie jurnalist a Japoniei, tocmai în 1904, cu scopul de a ajuta femeile ocupate să aibă o evidență a banilor. Kakeibo înseamnă jurnal de economii, însă este și denumirea unei mentalități.

Cum să economisești bani în fiecare lună

Ideea este în felul următor: la începutul fiecărei luni îți notezi în jurnal cât ai de gând să cheltuiești, cât să economisești și de câți bani ai nevoie ca să-ți atingi obiectivul.

Fumiko Chiba, cea care a adaptat kakeibo în engleză, a spus că trebuie să-ți reconfigurezi gândirea. Dacă stai să te gândești la ce nu ai voie și ce nu poți să-ți cumperi atunci totul devine o obligație și vei renunța la economisire.

Trebuie să te gândești la ce poți să faci și ce-ți poți cumpăra.

Un alt element important este notarea cheltuielilor în jurnal. Nu într-o aplicație pe telefon sau într-un excel pe calculator, ci cu pixul pe hârtie. Notezi suma pe care o încasezi lunar, apoi scazi obligațiile lunare (chirie, întreținere etc), apoi acea sumă o ai la dispoziție pentru cheltuială/economie.

Mai departe faci o listă cu nevoi și cu dorințe. Hainele sunt o nevoie, dar și o dorință. Ca să scapi de ambiguitatea asta, pune pe lista de nevoi lucruri cu care nu poti sa traiesti în fiecare luna: mancare, produse de curatenie etc.

Așa realizezi mai bine lucrurile la care poți să renunți.

Pentru a economisi bani se recomandă utilizarea de cash deoarece „banii din plicuri te fac să vezi mai ușor exact câți bani cheltuiești pe băuturi, ieșiri în oraș și așa mai departe decât atunci când plătești cu cardul”.

La final de lună te uiți în jurnal și vezi cum ai cheltuit banii și astfel ai o privire de ansamblu asupra vieții tale financiare.  Și astfel, poate înveți cum să economisești.