10 iun. 2019 | 18:50

Cum procedezi dacă vrei să-ți închiriezi apartamentul prin Airbnb. Ghid complet

ACTUALITATE
Cum procedezi dacă vrei să-ți închiriezi apartamentul prin Airbnb. Ghid complet

Probabil ai mai folosit Airbnb când ai plecat în călătorie, dar te-ai gândit că îți poți închiria chiar propriul apartament pe platformă?

Ce trebuie să știi înainte de a-ți lista apartamentul pe Airbnb

În primul rând, trebuie să știi că oricine își poate oferi locuința spre închiriere pe Airbnb, indiferent de tipul acesteia. Fie că ai un apartament, o casă întreagă, o cabană, sau fie și numai o cameră sau un pat într-un apartament, orice opțiune este valabilă. Înregistrarea și listarea locuinței tale pe platformă sunt gratuite, iar locația nu contează nici ea. Asta în cazul în care legislația din țara respectivă permite acest lucru.

Odată ce ai hotărât că vrei să-ți oferi locuința în scop turistic, va trebui să o listezi într-o anumită categorie. Airbnb are trei astfel categorii:

  • toată casa – asta înseamnă că oaspeții vor fi singuri la tine în locuință. Vor avea toată casa la dispoziție, fără ca tu, proprietarul, să fii acolo.
  • cameră privată – poți alege să închiriezi doar o cameră din propria casă, ca atunci când prietenii rămân la tine peste noapte. Numai că în cazul ăsta vei primi și niște bani la final.
  • cameră comună – asta se referă la închirierea unei camere pentru mai mulți oameni care nu se cunosc neapărat între ei, ca într-un fel de hostel.

Este foarte important să alegi categoria care se potrivește tipului de locuință pe care vrei să-l listezi pe Airbnb. Cu siguranță vei întâmpina nemulțumiri dacă n-o faci cum trebuie.

Pașii necesari pentru crearea unei listări pe Airbnb

Imediat ce ți-ai creat cont pe platformă, poți deveni gazdă pe Airbnb. După ce selectezi tipul de locuință pe care îl oferi (apartament, casă etc.) și categoria (cameră privată, comună etc.) va trebui să răspunzi la mai multe întrebări despre aceasta. Va fi nevoie să oferi foarte multe detalii, pentru ca oaspeții tăi să știe exact la ce să se aștepte atunci când își plănuiesc călătoria. Astfel, va trebui să spui câte paturi ai la dispoziție, câți oameni încap în locuința pe care o oferi spre închiriere, dar și câte băi vor putea folosi. Tot aici vei da și adresa exactă.

Următorul set de întrebări se referă la facilitățile pe care le oferi. Aici vei bifa tot ce se află în casa ta, lucruri pe care turiștii care vor veni la tine le vor putea folosi. Astfel, vei menționa totul: de la televizor și Wi-Fi până la uscător de păr și săpun.

Vei avea nevoie și de niște poze cu apartamentul, dar și de o descriere a acestuia, pentru a atrage cât mai mulți oaspeți.

Partea bună e că poți seta și așa-numitele reguli ale casei, pe care oaspeții va trebui să le respecte. De exemplu, le poți interzice să fumeze sau să vină cu animale de companie. În cazul în care încalcă aceste reguli, va trebui să plătească în plus.

Cum te vor găsi clienții pe Airbnb

Odată ce ți-ai listat apartamentul, tot ce trebuie să faci e să aștepți ca cineva să te contacteze. Cei interesați de localitatea în care se află locuința ta, o vor vedea ca opțiune atunci când intră pe platformă.

Vei primi un mesaj cu motivul pentru care călătoresc și vei știi exact câte persoane vor veni și cine sunt acestea. Bineînțeles, tu controlezi și datele în care vrei ca apartamentul să fie disponibil și poți seta și un minimum sau un maximum de nopți pe care oaspeții le pot petrece la tine acasă.

Tot tu vei stabili și modalitatea de check-in. Poți alege să te întâlnești cu oaspeții sau le poți lăsa cheile într-un loc sigur, la intrare, cum ar fi o căsuță poștală cu cifru.

Cum stabilești prețul

Pentru că e casa ta, tu vei stabili și prețul pe care oaspeții îl vor plăti dacă îl vor alege. Vei putea stabili un preț standard.

De asemenea, Airbnb are un sistem de smart pricing pentru platforma sa, pe care îl poți folosi sau nu. Acesta te va ajuta cu ajustarea prețului, în funcție de mai mulți factori, pentru a-ți fi cât mai convenabil. Prețul pe noapte se va schimba odată cu cererea, în funcție de factori precum evenimente populare locale, sezon, dacă e timpul săptămânii sau weekend etc.

Pe de-o parte, te va ajuta să-ți crești șansele ca apartamentul tău să fie rezervat atunci când cererea e mică. În zilele în care mai puțini oameni se uită la locuința ta, Airbnb va micșora puțin prețul, pentru a-i mări șansele. Pe de altă parte, dacă cererea e mare și oamenii sunt dispuși să cheltuie mai mulți bani pentru o noapte în casa ta, sistemul de smart pricing va mări prețul apartamentului tău.

Chiar dacă vei activa această funcție, tot tu ești în control. Vei putea alege un preț minim și unul maxim, pentru a te asigura că totul funcționează bine.

Cum primești banii de la oaspeți

Toate tranzacțiile se fac online. Turiștii interesați de apartamentul tău plătesc în momentul rezervării, iar Airbnb trimite banii către tine în aproximativ 24 de ore. Asta depinde și de metoda de plată. Metodele de plată sunt foarte variate. Poți alege să primești banii direct în contul tău de la bancă, prin PayPal, Western Union etc.

Totuși, nu toți banii ajung la tine. Va trebui să iei în considerare TVA-ul și faptul că Airbnb va păstra și ea un procent din câștigurile tale. Totuși, acesta este de numai 3%.

Odată ce știi toate lucrurile astea, ești gata să-ți listezi apartamentul pe Airbnb. Mai multe detalii le vei găsi pe site, odată ce te hotărăști că vrei să-ți oferi casa în scop turistic. Procesul este unul destul de simplu și vei primi îndrumări pe platformă, care te vor ajuta să-ți vezi apartamentul pe site.