ASUS WL-330N3G: nu pleca la drum fara el! [Review]
Nu stiu daca ati patit-o, dar de multe ori in cursul unei calatorii, fie ea prin tara sau pe afara, in hotelurile care au acces la internet nu intotdeauna acest acces este foarte comod. Bine, de la un numar de stele in sus ai toate sansele ca hotelul sa aiba acoperire wireless peste tot si atunci conectarea este o simpla formalitate. Dar nu intotdeauna, intrucat multe hoteluri au investit intr-o retea fixa si ofera acces internet prin intermediul clasicului cablu de retea, care, daca este amplasat undeva in zona biroului, adica fix in partea cealalta a camerei, fata de pat, te obliga sa stai cu laptopul doar in zona in care ajunge cablul de retea. Ceea ce este incomod si chiar enervant daca esti genul caruia ii place sa leneveasca un pic mai mult in pat, cu laptopul la indemana.
Descrierea de mai sus se refera doar la unul dintre cele mai iritante scenarii, dar sunt multe alte situatii, nu neaparat intr-un hotel sau in cursul unei calatorii, cand conexiunea la internet nu este pe cat ti-ai dori de comoda. De unde si ideea, zic eu excelenta, a unui router portabil. Care nu cred ca ar trebui sa lipseasca din bagajul oricui umbla cu laptopul dupa el, chiar zilnic prin oras, nu doar in vacante.
Iar ASUS WL-330N3G stie sa faca tot ce ti-ai putea imagina ca ai nevoie in materie de conectivitate wireless sau extindere a acesteia. Pentru ca acest router miniatural este un dispozitiv sase-in-unu si ma cam indoiesc ca cineva are de facut vreo sase lucruri simultan, in materie de conectica wireless, motiv pentru care probabil ca se va dovedi arhi-suficient pentru orice scenariu de utilizare.
Inainte de a ne ocupa de cele sase functii, merita spuse cateva cuvinte despre designul ergonomic si deosebit de compact al masinariei, care este cat se poate de portabila, chiar si impreuna cu alimentatorul si toata cablaraia adiacenta, care intra intr-un saculet special pentru transport, cu care routerul vine la pachet. Alimentatorul este, de fapt, considerabil mai voluminos decat routerul, ceea ce ar trebui sa va dea o idee despre cat de compact si portabil este acest aparat.
Nu stiu in ce masura se poate vorbi de stil in cazul unui router miniatural de forma unui mic paralelipiped alb de plastic, insa finisajul nu arata deloc rau. Un alt element apreciabil al aspectului este designul minimalist. Aparatul are doar trei porturi: unul USB normal, un altul Micro USB, al carui scop este alimentarea aparatului si, desigur, un port de retea. Mai mult decat suficient pentru ce poate sa faca acest router si totodata suficient de minimalist pentru a nu indeparta potentialii utilizatori care nu au cunostinte avansate de retelistica si nu ar fi tocmai relaxati in fata unui numar mai mare de porturi. Din fericire, insa, si modul de folosire al acestui router, in toate cele sase moduri, este la fel de simplu ca aspectul sau exterior. Cum spuneam, portul Micro USB este destinat alimentarii, fie de la alimentatorul dedicat, pe care il gasiti in cutie, fie de la un port USB. In cazul in care nu exista o priza la indemana, routerul se poate alimenta de la doua porturi USB ale laptopului. Transferul de date se face prin intermediul unui cablu de retea, fie intre router si un modem, cablu de retea sau un alt router, fie intre router si un laptop, consola de jocuri sau orice alt dispozitiv vreti sa conectati la internet si are un port de retea.
Interesant este daca aveti un adaptop wireless cu suport pentru WPS, caz in care conectarea devine cat se poate de usoara, apasand butonul WPS de pe mini-router si apoi introducand PIN-ul aparatului in interfata care se va deschide pe calculator.
Acum, ca am trecut in revista cam toate elementele fizice ale acestui router, este momentul sa ne ocupam si de cele sase moduri de functionare, toate foarte simplu de folosit si configurat. Odata terminat procesul de instalare fizica, care este foarte simplu si veti gasi toate detaliile in manual, trebuie sa lansati un browser (merge orice browser, ca e vorba de accesat o interfata Web) si sa tastati 192.168.1.1, care este adresa de IP implicita a router-ului. Numele de utilizator si parola implicita este acelasi admin si imediat dupa conectare puteti (de fapt, va sfatuiesc cu tarie sa considerati acest pas drept indispensabil) seta o alta parola si, daca vreti, si un alt IP implicit (puteti schimba 1 din coada cu orice numar de la 2 la 254 care nu este folosit de un alt dispozitiv din retea). Nu aveti nevoie de cunostinte avansate de retelistica pentru a realiza setarile corecte. Trebuie doar sa cititi cu atentie manualul si veti afla exact ce trebuie facut. Cat despre setarea IP-urilor pe calculatorul sau dispozitivul pe care doriti sa-l conectati la internet, depinde de sistemul de operare sau de softul respectivului dispozitiv, dar, in general, nu e mare filosofie.
Dupa ce ati setat totul corect si v-ati autentificat, interfata web va va prezenta un ecran cu cele sase moduri de lucru si de aici puteti alege in ce mod doriti sa folositi routerul. Mai departe, interfata este foarte prietenoasa si va veti prinde rapid ce setari sunt disponibile si ce face fiecare dintre acestea. Iarasi, nu intru in detalii, ca de-aia exista manuale de utilizare.
Cele sase moduri sunt: Router, Access Point (AP), Repeater, Ethernet Adapter, HotSpot si 3G Sharing. Este destul de evident ce fac modurile Router si Access Point, dar, pentru neinitiati, voi preciza ca diferenta intre Router si AP este determinata de dispozitivul in care intra mai intai cablul de retea care vine direct din perete sau dintr-un modem. Daca aveti deja in casa un router care nu este wireless, WL-330N3G adauga functia wireless si devine Access Point. Daca celalalt router este wireless, principalul avantaj oferit de dispozitivul ASUS este conectivitatea N (routerele wireless ceva mai vechi lucreaza cu standardele B/G, dar si laptopurile mai vechi sau majoritatea netbook-urilor). Daca, in sfarsit, celalalt router este wireless inclusiv N, atunci minirouterul ASUS poate fi folosit in modul Repeater, care extinde, practic, aria de acoperire a celuilalt router, amplificand semnalul, ceea ce poate fi foarte util intr-un hotel, spre exemplu. In modul Ethernet Adapter, routerul ASUS adauga conectivitate wireless oricarui dispozitiv prevazut cu conectivitate Ethernet. Adica port de retea, mai pe romaneste, iar cel mai la indemana exemplu este un PC desktop si cel mai sexy este o consola de jocuri. Modul HotSpot este si el destul de evident ce face, si anume partajeaza o conexiune pentru mai multe dispozitive wireless, iar in modul 3G Sharing sunt implicate acele stick-uri USB oferite de operatorii de telefonie mobila. Intrucat acest din urma mod seamana foarte mult cu tethering-ul de care sunt capabile multe smartphone-uri moderne, e posibil ca, la un moment dat, operatorii de telefonie sa reactioneze negativ la ideea partajarii unei conexiuni 3G (in America au inceput deja ofensiva impotriva tethering-ului).
Cam asta ar fi de spus despre ASUS WL-330N3G, care, desi foarte mic, face o multime de lucruri utile si este foarte usor de transportat, folosit si setat, asa incat mi se pare un accesoriu indispensabil pentru orice calator care isi ia dupa el un laptop. Foarte util mai ales intr-o camera de hotel, acest router este deosebit de versatil, gasindu-si locul potrivit si la drum dar si in reteaua de acasa si vi-l recomand chiar daca nu aveti de gand sa-l folositi decat in concediu. In timp sunt sigur ca veti descoperi o utilitate pentru el si in cadrul retelei de acasa, amortizandu-si foarte repede costul de numai aproximativ 170 de lei.
Navigare placuta!