15 mai 2019 | 18:08

Ce legătură este între scoaterea apendicelui și boala Parkinson

ȘTIINȚĂ
Ce legătură este între scoaterea apendicelui și boala Parkinson

Oamenii de știință au descoperit că există o legătură neașteptată între scoaterea apendicelui și boala neurologică Parkinson.

O analiză realizată asupra a 1,7 milioane de oameni a dezvăluit anul trecut că oamenii care trec printr-o operație de apendice au șanse cu 25% mai mici să dezvolte boala Parkinson. Mai nou însă, un studiu mai mare arată că adevărat ar putea fi exact contrariul. Ce-i drept, în ultimii ani au existat multe studii care au căutat să găsească o legătură între apendicele scos și boala Parkinson – dacă lipsa apendicelui micșorează sau mărește riscul de apariție a bolii sau dacă nu are niciun efect. Dar de unde atâta interes? Răspunsul stă într-o proteină despre care se crede că se află în spatele bolii Parkinson, care se găsește în intestinele bolnavilor în urma apariției inflamației.

„Cercetările recente cu privire la cauza bolii Parkinson s-au centrat în jurul alfa-sinucleinei, o proteină găsită în tractul gastrointestinal în stadiile incipiente ale bolii Parkinson”, a explicat fizicianul Mohammed Z. Sheriff de la Case Western Reserve University.

Apendicele are un rol potențial în oferirea unei protecții pentru microflora din intestine. Există suspiciuni că scoaterea lui poate face ca nivelul de alfa-sinucleină să crească. Tocmai de aceea, Sheriff a analizat datele a 488.190 de pacienți care au trecut printr-o operație de scoatere a apendicelui. Din aceștia, 4.470 au dezvoltat boala Parkinson. Când i-au comparat pe aceștia cu alți 177.230 de bolnavi de Parkinson care încă aveau apendicele. Astfel, oamenii de știință au ajuns la concluzia că oamenii care au apendicele scos au șanse de trei ori mai mari să dezvolte boala Parkinson decât cei care încă au organul vestigial.

„Această cercetare arată o relație clară între apendice, sau scoaterea apendicelui, și boala Parkinson, dar este doar o asociere”, a zis Sheriff. „Este nevoie de cercetări adiționale pentru a confirma această conexiune și pentru a înțelege mai bine mecanismele implicate”.