29 mart. 2019 | 11:51

Guvernul aduce schimbări OUG 114. Ce se întâmplă cu „taxa pe lăcomie”

ACTUALITATE
Guvernul aduce schimbări OUG 114. Ce se întâmplă cu

Guvernul a modificat din nou OUG 114 și relaxează taxarea pentru bănci, iar consumatorii industriali nu mai beneficiază de plafonarea prețului la gaze.

Guvernul a adoptat vineri, 29 martie, o ordonanță de urgență prin care modifică, din nou, OUG 114, adică „taxa pe lăcomie”. Acestă nouă schimbare prevede scăderea taxei pe activele bancare și o nouă formulă de calcul pentru ROBOR, potrivit lui Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor.

Astfel, cota de impozitare a băncilor scade de la 1,2% pe an la 0,4% pe an. Sunt eliminate din baza de taxare și o serie de active bancare care duc ca valoarea nominală a taxei plătite să fie mai mică decât propunerea inițială.

În plus, dispare referința ROBOR pentru dobânzile calculate e bănci la creditele în lei. ROBOR va fi înlocuit cu un indice calculat trimestrial de BNR pe baza tranzacțiilor efective.

De asemenea, Viorica Dăncilă, premierul României, a anunțat și eliminrea plafonării prețului de vânzare a gazelor din producția internă la 68 lei/MWh pentru consumatorii industriali din OUG 114.

Controversata OUG 114, modificată din nou

Plafonul ar fi păstrat doar pentru consumatorii casnici și pentru producătorii de energie termică ce alimentează sistemele centralizate de încălzire a populației.

Centralele de producție de energie termică ce livrează agent termic sistemelor locale de încălzire centralizată a populației vor fi aprovizionate cu prioritate de către producătorii interni cu gaze românești la acel preț de 68 de lei/MWh.

Nu în ultimul rând, administratorii de pensii din Pilonul II mai pot respira ușurați până la 31 decembrie 2019, dată până la care a fost amânată cerința privind majorarea capitalului social. Inițial, OUG 114 prevedea ca acestă majorare să aibă loc până la 1 mai. Administratorii susțin că acestă prevedere e nerealistă și imposibil de aplicat.

Și pe partea de telecom, prevederea a fost suspendată până la 1 septembrie 2019. În OUG 114 era scris că „furnizorii de rețele de comunicații electronice care încheie contracte de instalare, întreținere, înlocuire a rețelelor de comunicații electronice și a elementelor de infrastructură necesare susținerii acestora sau efectuează lucrări de acces pe proprietăți, fără existența dreptului de acces sau în lipsa autorizației de construire, se sancționează cu amendă în cuantum de până la 10% din cifra de afaceri, proporțional cu numărul de utilizatori deserviți fără autorizație, respectiv cu câte un procent la 100 de utilizatori”.