12 mart. 2019 | 18:08

Algoritmul care își dă seama când un text a fost scris de un robot

ACTUALITATE
Algoritmul care își dă seama când un text a fost scris de un robot

Cercetătorii de la OpenAI au anunțat în februarie 2019 că au construit un algoritm care poate scrie știri atât de bine, încât ar fi prea periculos dacă ar fi făcut public. Din fericire, oamenii de știință de la compania IBM, Massachusetts Institute of Technology și Universitatea Harvard au realizat și ei un algoritm care te ajută să descoperi dacă un anumit pasaj de text a fost scris de un om sau un robot.

Scopul noului algoritm este de a ajuta în bătălia împotriva spam-ului. Atunci când cei de la OpenAI au lansat algoritmul lor de scriere de texte credibile, numit GPT-2, ei au arătat și felul în care acesta poate fi folosit pentru a scrie articole de știri. Algoritmul de celor de la laboratorul de inteligență artificială MIT-IBM Watson, numit GLTR, funcționează prin a descoperi dacă o propoziție folosește cuvântul pe care l-ar fi folosit un robot.

„Noi presupunem că un text generat de computer îi păcălește pe oameni prin alegerea celor mai probabile cuvinte de pe fiecare poziție, un truc care îi păcălește pe oameni”, au explicat cercetătorii. „Prin comparație, scrisul natural selectează de fapt mai des cuvinte imprevizibile care nu au vreo legătură cu domeniul. Asta înseamnă că putem detecta dacă un text pare să fie [cel mai probabil redactat] de un scriitor uman”.

Cercetătorii de la IBM, MIT și Harvard au pus la punct și un site pe care oamenii pot intra pentru a testa algoritmul GLTR. Acesta din urmă colorează cuvintele în funcție de cât de probabil este ca acestea să fi fost scrise de un robot. Verdele sugerează că textul a fost scris, cel mai probabil, de un robot, pe când nuanțele de galben, roșu și de violet indică, în ordine crescătoare, posibilitatea ca un om să fi fost autorul. Dacă vrei și tu să încerci, poți intra aici.