28 feb. 2019 | 16:30

Scandalul spălării de bani pe Revolut: tot ce trebuie să știi

ACTUALITATE
Scandalul spălării de bani pe Revolut: tot ce trebuie să știi

Actualizare 1 martie: 

„Articolul se referă la un proiect de îmbunătățire a sistemului pe care îl derulam în paralel cu sistemul și măsurile de control deja existente. Mai avansat din punct de vedere tehnologic, sistemul de verificare a sancțiunilor este doar o parte din întregul proiect de îmbunătățire. Ca orice companie de tehnologie, e foarte important pentru noi să ne îmbunătățim în permanență sistemele. Noile sisteme nu erau calibrate la standardele pe care le așteptăm, așa că am revenit la procesul anterior până la finalizarea calibrării.

În nici un moment în tot acest timp nu am eșuat să respectăm reglementările legale în vigoare și cerințele privind sancțiunile. Am efectuat în permanență o verificare completă a tuturor tranzacțiilor procesate, care a confirmat faptul că nu au existat tranzacții sancționate. În nici un moment nu am notificat formal Financial Conduct Authority (FCA)”, a declarat Nik Storonsky, Fondator & CEO Revolut.

Revolut, unul dintre cele mai cunoscute startup-uri fintech din lume, a fost acuzat că a încălcat reguli de banking de bază și a eșuat să blocheze mii de tranzacții potențial suspicioase pe platformă.

Documente văzute de jurnaliștii The Telegraph arată că timp de trei luni, anul trecut, Revolut a oprit sistemul de blocare al transferurile suspicioase de bani și astfel intră într-un scandal de spălare de bani.

Drept urmare, mii de tranzacții ilegale au trecut prin sistemul startup-ului între iulie și septembrie 2018. Revolut a lansat o investigație internă la finalul anului 2018 după ce un angajat al companiei a anunțat board-ul Revolut în legătură cu aceste nereguli.

Aceste sisteme de screening verifică automat tranzacțiile clienților și identifică acele tranzacții cu risc ridicat și pe acei utilizatori care sunt marcați ca „persoane expuse politic”.

Se pare că Revolut ar fi contactat Finacial Conduct Authority (FCA) în septembrie 2018 pentru a informa autoritatea că timp de trei luni sistemul de verificare și de blocare al tranzacțiilor a fost scos din uz.

Atunci au declarat către FCA că au oprit anumite funcții ale sistemului de screening după ce acesta a făcut peste 8.000 de erori false positive, identificând tranzacții legitime ca fiind suspicioase și blocând transferuri.

Mai departe, compania a folosit un alt sistem care marca tranzacțiile suspicioase, dar nu le oprea automat. FCA-ul a fost informată de aceste probleme doar după ce un angajat al Revolut s-a plâns board-ului companiei de acestă schimbare și că nu bloca automat tranzacțiile suspicioase.

Startup-ul și-a reactivat sistemul de screening pe 16 septembrie. Startup-ul fintech spune că nu crede că a încălcat legea trecând la un alt sistem. „Din ce știm noi nu a existat nicio încălcare a legii”, a spus compania.

Totuși, acestă problemă ar putea indica că Revolut nu are abilitatea de a opri indivizii sau companiile în a folosi sistemul pentru a spăla bani.

FCA-ul a fost avertizată și de National Crime Agency anul trecut că prin Revolut s-ar putea spăla bani. Din departamentul de conformitate al startup-ului au plecat mai multe persoane în ultimii doi ani: doi chief risk officer, chief compliance officer și doi experți în spălarea de bani.

În vara anului trecut, startup-ul a anunțat că a detectat mai multe activități suspecte de spălare de bani în sistem, dar că sumele vehiculate au fost mici.