23 ian. 2019 | 08:22

Google te învață despre phishing printr-un joc interactiv elaborat

ACTUALITATE
Google te învață despre phishing printr-un joc interactiv elaborat

Cu toții suntem vulnerabili la atacuri de tip phishing, dar prea puțini dintre noi au auzit de această amenințare online sau știu să se ferească de ea. Google încearcă să ne ajute printr-un chestionar.

Conceptul de phishing face referire la două posibilități. În cazul în care cazi victimă, ambele situații s-ar putea să te coste foarte scump. În primul rând, poate fi vorba de un email ce pare a fi oficial, de la Apple, Google sau altă autoritate online, dar de fapt este de la un grup de hackeri. În momentul în care accesezi linkuri din el și îți introduci datele de autentificare, există riscul să-ți pui conturile în pericol, iar dacă ai un card asociat contului respectiv, este posibil să-ți plece și niște bani din cont.

Cea de a doua situație implică accesarea unui site care pare să fie de la Apple, Google, Facebook, Instagram, banca ta locală sau altă autoritate. Dacă te uiți însă atent la domeniul din bara de adresă, s-ar putea să vezi o diferență de o literă sau un punct. Deși nu mai scrii adrese web de la zero în 2019, este posibil să fi primit un astfel de link malițios printr-un mesaj pe WhatsApp sau Messenger, un email sau altă aplicație de chat.

Particulariățile activității de phishing le-am detaliat în trecut în mai multe editoriale. Ca să știi însă dacă ești vulnerabil, ar fi bine să participi la acest joc al celor de la Google. Implică doar câteva minute din partea ta și nu există pierzători. În cazul în care nu te-ai descurcat la vreo întrebare, vei primi sfaturi care să te lămurească în privința pașilor pe care ar trebui să-i urmezi pentru a evita un potențial dezastru. Ca idee, este important să reții că unele dintre problemele pe care le expune echipa Jigsaw din spatele testului sunt destul de complicate și nu trebuie să te frustrezi dacă nu obții un scor perfect din prima încercare.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele