22 apr. 2011 | 11:57

AVerMedia HomeFree Combo: TV la toata reteaua [Review]

REVIEW
AVerMedia HomeFree Combo: TV la toata reteaua [Review]

Una dintre cele mai frecvente dispute domestice cunoscuta de om este generata de nefericita suprapunere a orelor de difuzare pentru meciul pe care il astepti de atata vreme si telenovela de care ea pare ombilical legata. Nu trebuie sa va povestesc eu ce urmeaza, dar in caz de compromis fericit apar micile televizoare pe frigiderul din bucatarie, la care faci torticolis uitandu-te, dar macar ai berea rece aproape,  sau al doilea televizor din dormitor, cu cheltuielile de rigoare, plus extinderea cablurilor necesare prin toata casa, ceea ce poate fi chiar o majora bataie de cap. Dar, cu o simpla pereche de casti, exista o solutie pentru a-ti vedea linistit meciul sau ce vrei tu pe monitorul calculatorului sau al laptopului tau, fara a mai deranja pe cineva, mai ales ca intr-o alta fereastra poti face si altceva. Cool, nu? De aia ii si zice HomeFree Combo, un dispozitiv produs de AVerMedia, care este capabil sa transmita prin LAN, in timp real, toate canalele TV de pe cablu.

Desigur, pentru asta trebuie sa lucreze in tandem cu router-ul tau de acasa si daca nu ai asa ceva considera acest articol un argument pentru a-ti lua unul. Daca router-ul este wireless (si majoritatea disponibile pe piata sunt, diferenta facand-o doar vitezele de transfer al datelor), cu atat mai bine si mai comod. Instalarea este relativ simpla si rapida, dar depinde mult de aranjamentul particular din casa fiecaruia. Practic, ai nevoie sa inserezi HomeFree Combo inaintea STB-ului (set-top box-ul pe care il ai de la operatorul de cablu), sau inainte de conectarea cabului de la antena TV la televizor. Deci cablul, fie cel de la antena fie cel CaTV, trebuie sa intre mai intai in HomeFree Combo, care are iesirile potrivite pentru orice scenariu de utilizare, (fie folosind STB, fie cablu direct), intreg procesul fiind descris in detaliu in manualul de utilizare. Asta e foarte simplu, dar problema e ca HomeFree Combo trebuie conectat, de asemenea, la un port LAN al router-ului tau si asta ar putea presupune sa duci un cablu de retea din sufragerie pana unde tii router-ul. Cum spuneam, depinde de configuratia precisa a dispozitivelor de retea si a cablurilor din casa ta, tot ce trebuie sa faci e sa gasesti un loc unde ajunge atat cablul TV, cat si un cablu de retea conectat la router. Odata rezolvata aceasta mica bataie de cap, nu ai decat sa pornesti aparatul si restul e chestie de software.

Care software se numeste AVerTV 6 HomeFree (pe XP/Vista/Win7) si vine pe un CD impreuna cu aparatul. Dupa instalare si configurare (nu voi insista asupra procedurilor, ca de-aia ai manual), vei putea obtine canalul TV favorit fie pe desktop, fie pe un calculator portabil sau pe iPad, ceea ce ar trebui sa rezolve odata pentru totdeauna orice disputa domestica de tipul celei descrise mai sus. Playerul in sine nu este mai dificil de utilizat decat alte playere multimedia disponibile pe piata si cine a folosit vreodata un VLC sau chiar si un BS Player nu cred ca va avea vro problema in a intui din prima modul de folosire si functiile, chiar si cele avansate. In plus, partea de setari corerspunzatoare programelor seamana si ea foarte mult cu a oricarui tuner TV, asa ca, daca ai o minima experienta in instalarea si configurarea de soft multimedia pe un PC nu prea vei avea nevoie de vreun manual de instalare.

Pentru iPad insa, la cerinte trebuie sa mai adaugam si un portofel. Aplicatia se numeste HomeFree Player si este disponibila contra cost pe App Store, deci nu o veti gasi gratuit pe CD-ul mentionat. Odata instalata, aplicatia ofera o interfata grafica intuitiva si schimbarea canalelor TV prin atingerea ecranului, suport MPEG-2 SDTV, teletext si EPG (Ghid TV Eectronic), precum si elemente de socializare (utilizatorii pot realiza capturi de ecran in timpul receptiei TV, pe care apoi sa le arate prietenilor de pe site-urile de socializare).

HomeFree Combo poate transmite semnal TV analogic, semnal TV digital sau semnalul video de la un set-top box si permite ca doi utilizatori sa urmareasca simultan surse diferite pe iPad / PC desktop / laptop. Desigur, pentru a permite conectarea simultana a doi utilizatori, HomeFree Combo si dispozitivele pe care este redata imaginea trebuie sa faca parte din aceeasi retea locala, dar imi imaginez ca destul de putini au mai mult de o retea la domiciliu si aia care au asa ceva sunt convins ca le-o pica fisa asta.

HomeFree Combo poate transmite programe digitale HDTV la rezolutia si calitatea originale, iar rezolutia maxima poate merge pana la Full HD 1080p. iPad suporta insa numai rezolutii SD si nu suporta deloc functia de inregistrare, din cauza specificatiilor sale tehnice limitate.

O alta caracteristica interesanta este tehnologia IR Blaster integrata, care permite controlul de la distanta. Adica playerul are abilitatea de a invata diverse coduri de telecomanda, asa incat poate controla, spre exemplu, STB-ul la care il conectezi. Procedura, iarasi, este asemanatoare cu ceva ce poate ai mai experimentat inainte, si anume cu invatarea comenzilor de catre o telecomanda universala. Asta poate trasforma, practic, dispozitivul pe care rulezi softul (fie desktopul/laptopul, fie iPad-ul) intr-o telecomanda pentru alte dispozitive multimedia din locuinta, ceea ce s-ar putea dovedi util in unele circumstante.

HomeFree Combo este o solutie facila la o problema spinoasa, cum sa folosesti acelasi cablu TV pentru a multumi doua persoane diferite? Sigur, exista si solutii mai putin geek dar extrem de plictisitoare, cum ar fi un splitter pentru cablul TV si un al doilea televizor. Avantajul solutiei propuse de AVerMedia rezida in receptia semnalelor TV pe diverse tipuri de calculatoare, fara a folosi vreun TV tuner, care, mai ales pentru un laptop, adauga un apendice inestetic si nedorit si presupune diverse fire intinse prin peisaj, ca sa nu mai vorbim de costuri. Este, daca vreti, ca un router pentru semnalul TV, care permite receptia canalelor de o maniera eleganta, wireless, si fara prea multe batai de cap in afara celor initiale, legate de configuratia cablurilor prin casa, de care va vorbeam la inceput. Unde sta router-ul poate sta fara probleme si HomeFree Combo-ul si, cel putin pe teme de TV, nu vei mai avea scandaluri pe acasa.