22 nov. 2018 | 17:30

PLAYFILM Creed II – Un român în rol principal și un film care nu impresionează

ACTUALITATE
PLAYFILM Creed II - Un român în rol principal și un film care nu impresionează

Filmele din seria Rocky și Creed sunt ca poveștile bunicului: le știi pe toate, însă îți place să le revezi pe toate. Din nou.

Mi se pare fascinant cum Sylvester Stallone reușește să spună, în mare parte, aceeași poveste din anii 70 până în prezent. Totul a început cu filmul Rocky din 1976, ce s-a ales și cu trei premii Oscar, inclusiv cel mai bun film și cel mai bun regizor, iar de atunci au apărut alte șase continuări Rocky.

Seria se credea încheiată, dar în 2015 a apărut la orizont Creed, ce spune povestea unui tânăr boxer, fiului lui Apollo Creed, unul dintre adversarii lui Rocky.  Acesta este antrenat și dus pe culmile succesului de Rocky Balboa.

Acum, Adonis Creed, campion mondial la categoria grea, este târât în trecut de provocarea la luptă a lui Viktor Drago (interpretat de românul Florian Munteanu), fiul lui Ivan Drag, un personaj important în seria Rocky și cel care l-a ucis în ring pe Apollo Creed.

Părinții lui Florian Munteanu sunt români și au părăsit țara în 1985. Drept urmare, Florian Munteanu s-a născut în Germania, însă  el se consideră român și, drept urmare, filmul capătă mai multă atenție la noi. El a făcut sport aproape toată viața, iar în ultimii ani a practicat box și fitness. Potrivit spuselor părinților lui, el a fost selectat pentru acest rol dintre alți 20.000 de participanți.

Un film previzibil, dar care nu te plictisește

Tactica lui Rocky este simplă: rezistă la lovituri ca să apuci să dai și tu

Toate aceste filme au multe elemente în comun, atât la nivel de scenariu, cât și la nivel estetic, iar Creed II nu este diferit. Practic, am ghicit toate elementele narative ale filmului, iar asta nu spune multe despre abilitatea mea, ci despre simplitatea scenariului cu care avem de-a face. Doar finalul a avut un element care m-a surprins, însă a fost prea puțin.

Totuși, chiar și așa de previzibil, filmul nu m-a plictisit și asta datorită în mare parte jocului actoricesc, a regiei și a luptelor.

Din nou, capitolul la care Creed II excelează, la fel ca și alte filme din seria de box, este portretizarea luptelor din ring. Scenele sunt realizate în așa fel, încât să-ți inducă adrenalina și te transpune într-o stare expectativă. Trăiești alături de Adonis Creed fiecare pumn și fiecare fentă. Iar atunci când cade la podea strângi degetele pe mânerul scaunului de la cinema.

Ryan Coogler a predat ștafeta regiei lui Steven Caple Jr., un tânăr regizor, care la fel ca și Coogler la vremea respectivă, nu este foarte cunoscut și mai are doar un alt lungmetraj regizat în portofoliu. Cu toate acestea Caple Jr. se descurcă remarcabil și pot spune că face o treabă la fel de bună ca Coogler în Creed.

El îmbină cu succes scenele de luptă, bine coregrafiate, cu scenele emoționate din viețile personajelor care apar pe ecran.

Michael B. Jordan dovedește, din nou, că este un actor bun, este empatic, carismatic și te face să trăiești alături de el frustrările personajului. Silverster Stallone face rolul tipic, Tessa Thompson își continuă aventura în acest univers cinematic, dar nu iese cu nimic în evidență, precum a făcut-o în Thor: Ragnarok, iar Dolph Lundgren este la fel cum te-ai aștepta.

Acum ajungem și la Viktor Dragon, antieroul, care este interpretat de românul Florian Munteanu.

Florian Munteanu, o bestie de luptător

Ce pot să zic este doar că Munteanu arată că nu este un actor, dar, spre apărarea lui, nici nu pre are cu ce lucra. Prima sa replică apare abia în ring și, în general, el nu prea vorbește și personajul este unul schițat. Pentru film este îndeajuns să fie mare și fioros și atât.

Creed II nu este vreun film care să te impresioneze prin originalitate, dar face bine ceea ce filmele Rocky au făcut bine de-a lungul istoriei: te prinde în ring și te face să trăiești la maximum emoțiile personajului principal.

În final, printre pumni, Creed II reușește să-ți arate și câteva lucruri despre sacrificii, iubire, trecut și iertare.