13 nov. 2018 | 11:04

Cea mai populară hartă a lumii este și cea mai greșită: cum arată, de fapt, Pământul

ACTUALITATE
Cea mai populară hartă a lumii este și cea mai greșită: cum arată, de fapt, Pământul

Lumea știe de ceva timp că multe dintre hărțile lumii sunt greșite. Din păcate, cea mai populară dintre acestea nu face excepție.

Una dintre cele mai utilizate hărți este Mercator care este folosită cel mai des în școli. O nouă cercetare arată cât de eronate sunt unele informații prezentate elevilor și cât de greșită este, în general, harta.

O nouă hartă mai realistă dezvăluie dezechilibre uriașe în dimensiunile țărilor. De exemplu, atât America de Nord, cât și Rusia sunt mai mari decât Africa, când, în realitate, Africa este de trei ori mai mare decât America de Nord și semnificativ mai mare decât Rusia.

Distorsiunile au fost descoperite de un om de știință specializat în domeniul climei care a creat două reprezentări bidimensionale. Acestea ar înfățișa modul în care lumea arată cu adevărat.

Pe lângă erorile Rusiei și Americii de Nord, harta îți mai arată și alte țări care au suferit distorsionări, precum Canada și Groelanda, care, din nou, nu sunt la fel de mari cum credeam noi.

Distorsionările sunt rezultatul proiecției Mercator, hartă care care este folosită frecvent în sălile de clasă și cărțile elevilor, creată în 1596 pentru a ajuta navigatorii să exploreze lumea.

Cea mai mare provocare întâlnită atunci când vrei să construiești o hartă exactă este portretizarea realității unei lumi sferice pe o suprafață plată – problemă care a provocat cartografierea de secole și care este vinovată și pentru erorile hărții Mercator. Distorsionările apar atunci când încerci să „desfaci” forma de geoid a Pământului, drept urmare, majoritatea hărților nu sunt cele mai corecte.

Harta actuală a fost creată de omul de știință Neil Kaye, care susține că reprezentarea lui este una mai exactă și care arată că țările din apropierea emisferei nordice sunt mult mai mici decât oamenii cred.