17 oct. 2018 | 08:54

De ce Google o să ceară bani pentru telefoanele cu Android

ACTUALITATE
De ce Google o să ceară bani pentru telefoanele cu Android

Google a pierdut de curând un proces intentat de Comisia Europeană. Repercusiunile s-ar putea simți în buzunarul utilizatorilor de Android din Europa.

În luna iulie a acestui an, Google a primit o amendă de la Comisia Europeană pe marginea unui proces de anti-trust. Deznodământul a plecat de la faptul că gigantul american îți servește aplicațiile sale odată cu sistemul de operare Android și face concurență neloială celor care oferă alternative.

Practic, nu mai ești tentat să încerci Opera sau Firefox, în momentul în care telefonul tău vine cu Google Chrome din fabrică.

Google încearcă să se conforme respectivului deznodământ în Europa, iar soluția este pe două fronturi. În primul rând, va oferi creatorilor de mobile din UE o versiune de Android fără aplicațiile proprietare.

În al doilea rând, va taxa aceiași producători o taxă de licențiere, în cazul în care doresc să includă Google Play pe dispozitivele din portofoliu. În mod previzibil, costul suplimentar va ieși din buzunarul viitorilor clienți, nu din profitul companiilor producătoare.

În timp ce Google încearcă să caute soluții pentru a se conforma deciziei Comisiei Europene, gigantul american a inițiat procedurile pentru contestarea deciziei. Partea interesantă este că, din cauză că gestul Google va afecta doar producătorii europeni, telefoanele chinezești sau coreene vor deveni și atractive. Cu alte cuvinte, efectul va fi probabil diametral opus celui pe care l-au sperat oficialii de la Bruxelles.

Singurul beneficiu derivat din acest gest va consta în alimentarea diversității. În trecut, Google oferea acces la Play Store pe Android doar producătorilor care se angajau să nu includă alt magazin digital pe telefoane.

Dacă va fi oferit contra cost, producători precum Amazon îl vor putea oferi pe lângă propriul magazin de aplicații. Dacă vor dori să facă gestul cu pricina, este altă poveste.

Ca „bonus”, platforma Android se va fragmenta mai mult ca niciodată, iar actualizările oferite de Google vor ajunge și mai lent la utilizatori.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele